Jezik / Language:
 

City: Zenica

Local Justice under the Spotlight: Episoda 43

Bosniak Fighters Jailed for Kakanj Serb’s Killing

Lokalno pravosuđe pod lupom je mjesečni radio magazin koji realizuje BIRN BIH. Poslušajte izvještaje novinara koji su tokom juna 2014.godine pratili suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH. U rubrici Fokus  - Tužilaštvo i policija Brčko Distrikta uputili su apel za dostavljanje informacija o žrtvama rušenja savskog mosta u Brčkom 30. aprila 1992. godine.

Justice Radio Daily Report: Bosniak Fighters Jailed for Kakanj Serb’s Killing

Bosniak Fighters Jailed for Kakanj Serb’s Killing

Ex-soldier Fadil Dajic and ex-policeman Vahid Hadrovic were sentenced to ten years in prison each for killing a Serb civilian in the village of Plandiste near Kakanj in 1993.

Lokalno pravosuđe pod lupom: Episoda 42

Otvoren Muzej logoraša u Brčkom

Poslušajte izvještaje novinara koji su tokom maja 2014.godine pratili suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH.

Local Justice under the Spotlight: Episode 38

Neighbours Killed Neighbours

Lokalno pravosuđe pod lupom je mjesečni radio magazin koji realizuje BIRN BIH. Poslušajte izvještaje novinara koji su tokom januara 2014.godine pratili suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH.
Justice Radio Weekly Magazine - Episode 215

Bragged about Killing her Husband

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić;Rasim Lišančić i drugi; Željko Jukić; Veselko i Ivo Raguž, te Vehid Subotić.

U rubrici Fokus govorimo o dopunama Zakonu o slobodi pristupa informacijama, prema kojima će inspektori moći kažnjavati javne institucije koje građanima budu uskraćivale informacijama.

Justice Radio Daily Report: Bragged about Killing her Husband

Hvalio se da joj je ubio muža

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Zenici, svjedokinja Tužilaštva je ispričala kako joj je optuženi, predstavljajući se pod drugim imenom, rekao da joj je ubio muža.

Local Justice under the Spotlight: Episode 37

Families of the Missing from Brcko Request Speeding up of Identification

Lokalno pravosuđe pod lupom je mjesečni radio magazin koji realizuje BIRN BIH. Poslušajte izvještaje novinara koji su tokom decembra 2013.godine pratili suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH.

Justice Radio Weekly Magazine: Episode 211

Father Killed While Used as Human Shield

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Aleksandar Cvetković, Branko Vlačo i Vehid Subotić.

U rubrici Fokus govorimo o tome kako osuđenicima za najteža krivična djela, koja uključuju i ratne zločine, zakon dozvoljava da nakon izdržane zatvorske kazne budu u potpunosti neosuđivane osobe.

Justice Radio Daily Report: Order for Apprehension of Witness Issued

Order for Apprehension of Witness Issued

A protected State Prosecution witness, who was invited to testify at the trial for crimes in Zenica, will be apprehended to the next hearing, because he refused to appear in court.

Local Justice under the Spotlight: Episode 36

A New Mass Grave Discovered in Rogatica

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja pred sudovima u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Bijeljini, Bihaću, Zenici i Doboju. U Fokusu prenosimo vijest o pronalasku nove masovne grobnice na području Rogatice.

Local Justice under the Spotlight: Episode 35

Izgradnja mira u Bivšem logoru

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja pred sudovima u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Bihaću, Zenici i Brčko Distriktu. U Fokusu govorimo o projektu "Sedmica izgradnje mira" u Brčko Distriktu.


Local Justice under the Spotlight: Episode 34

Bukvik Region Victims Awaiting Justice for 21 Years

U ovom izdanju emisije "Lokalno pravosuđe pod lupom" poslušajte izvještaje sa suđenja za ratne zločine sa okružnih i kantonalnih sudova u Doboju, Zenici, Mostaru, Trebinju. U rubrici Fokus podsjećamo na žrtve ratnih zločina počinjenih u Bihaću i Brčko Distriktu koje na pravdu čekaju više od 20 godina. 

Više pročitajte na www.justice-report.com

Local Justice under the Spotlight: Episode 33

Foundation for Determining Truth in Krajina

U ovom izdanju emisije Lokalno pravosuđe pod lupom poslušajte izvještaje sa suđenja za ratne zločine sa okružnih i kantonalnih sudova u Bihaću, Brčkom, Banja Luci, Goraždu, Zenici i Mostaru. U rubrici Fokus saznajte više o Fondaciji za utvrđivanje istine o stradanju civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika s područja Bosanske krajine koja je počela sa radom u Bihaću.

Lokalno pravosuđe pod lupom: Epizoda 32

Epizoda 32

U ovom izdanju emisije Lokalno pravosuđe pod lupom poslušajte izvještaje sa suđenja za ratne zločine sa okružnih i kantonalnih sudova u Brčkom, Bihaću, Bijeljini, Sarajevu, Zenici i Mostaru. U rubrici Fokus saznajte više o problemu procesuiranja predmeta ratnih zločina s kojim se susreće Kantonalno tužilaštvo u Goraždu zbog nedostatka sudija.

Local Justice under the Spotlight: Episode 31

Foster Co-operation for Faster Processing of War Crimes

U ovom izdanju emisije Lokalno pravosuđe pod lupom poslušajte izvještaje sa suđenja za ratne zločine sa okružnih i kantonalnih sudova u Brčkom, Doboju, Bihaću, Tuzli, Zenici, Banja Luci, Livnu i Sarajevu. U rubrici Fokus govorimo o angažmanu misije OSCE-a na poticanju saradnje radi bržeg procesuiranja ratnih zločina pred lokalnim sudovima u BiH.