Jezik / Language:
 

City: Bratunac

Justice Radio Weekly Magazine: Episode 240

Srebrenica Rape Victim Testimony: ‘A pain that will stay with me’

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Ratko Mladić,  Savo Babić, Goran Popović, te Predrag Milisavljević.

U rubrici Fokus govorimo o zločinu kojeg pravosudne institucije u BiH skoro 20 godina ne osuđuju – silovanju žena i djevojaka u Srebrenici u julu 1995. godine.

Justice Radio Weekly Magazine: Episode 238

Voice in the Srebrenica Silence glas iz tišine

Dobrodošli u 238. izdanje emisije BIRN Radio Justice, u kojoj donosimo pregled suđenja za ratne zločine održanih protekle sedmice pred Sudom BiH i Tribunalom u Haagu, dok u rubrici Fokus poslušajte svjedočenje žene koja je bila žrtva silovanja u julu 1995. godine u Potočarima u Srebrenici, i koja prvi put o tome javno govori.

Justice Radio Daily Report: Bosnia Cuts Srebrenica Genocide Convicts’ Sentences

Bosnia Cuts Srebrenica Genocide Convicts’ Sentences

Five former Bosnian Serb policemen were given reduced sentences of 20 years each for aiding genocide in Srebrenica following a retrial after their previous convictions were annulled.

Lokalno pravosuđe pod lupom: Episoda 42

Otvoren Muzej logoraša u Brčkom

Poslušajte izvještaje novinara koji su tokom maja 2014.godine pratili suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH.

Justice Radio Daily Report: Mladjenovic Jailed for Burning Houses in Bratunac

Mladjenovic Jailed for Burning Houses in Bratunac

Ex-fighter Najdan Mladjenovic was sentenced to three-and-a-half years in prison for his role in torching the homes of Bosniak civilians in the eastern municipality of Bratunac in May 1992.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 219

Na slobodi 41 haški osuđenik

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Vitomir Racković, Najdan Mlađenović i drugi, te Mehura Selimović i drugi.
 U Fokusu, pod naslovom ‘Na slobodi 41 haški osuđenik’, govore Mustafa Bisić, pomoćnik ministra pravde BiH i Magdalena Spalinska, portparolka ICTY.

Justice Radio Weekly Magazine: Episode 218

Massacre at Bosnia’s Branjevo Farm ‘Like a Movie’

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić, Aleksandar Cvetković, Aleksandar Cvetković, te Najdan Mlađenović i drugi.

U rubrici Fokus prenosimo priču Sefije Dizdarević,  čiji je suprug Sulejman ubijen 1992. godine u selu Čarakovo kod Prijedora. Njegovi posmrtni ostaci među prvima su koji identifikovani iz masovne grobnice Tomašica.

Local Justice under the Spotlight: Episode 37

Families of the Missing from Brcko Request Speeding up of Identification

Lokalno pravosuđe pod lupom je mjesečni radio magazin koji realizuje BIRN BIH. Poslušajte izvještaje novinara koji su tokom decembra 2013.godine pratili suđenja za ratne zločine pred lokalnim sudovima u BiH.

Justice Radio Daily Report: Bosnian Serb Military Policeman Acquitted of School Jail Crimes

Bosnian Serb Military Policeman Acquitted of School Jail Crimes

Bosnian Serb military police commander Savo Babic has been cleared of all charges of crimes against humanity against civilians imprisoned in a school in Bratunac in 1992.

The Hague Chronicle - Episode 49

Last Prosecution Witness Testifies against Mladic

Kroz iskaze dvojice oficira Vojske Republike Srpske osuđenih za zločine u Srebrenici, njihov vrhovni komandant Radovan Karadžić opovrgavao je prošle nedjelje u Haagu da je o masovnim ubistvima Srebreničana imao bilo kakvo saznanje.
Protekle sedmice, na suđenju bivšem komandantu VRS-a, Ratku Mladiću saslušan je posljednji svjedok Opužbe.

Radio Justice: The Hague Chronicle - Episode 48

Hague Expert Informed State Security Service Chief

Na suđenju Radovanu Karadžiću, ratni šef Službe državne bezbjednosti Republike Srpske (SDB RS) Dragan Kijac negirao je da je u julu 1995. imao bilo kakvo saznanje o masovnim ubistvima muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

Radio Justice Weekly Magazine: Episode 210

Guilty Verdict Sought for Crimes in Bratunac

Uovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Radovan Karadžić,Ratko Mladić, Goran Sarić, Savo Babić, i Oliver Krsmanović.


U rubrici Fokus prenosimo dio intervjua sa Brunom Vekarićem,
zamjenika tužioca u Tužilaštvu za ratne zločine RepublikeSrbije.

Justice Radio Daily Report: Military Police Chief Babic Awaits Verdict

Military Police Chief Babic Awaits Verdict

The Defence of Savo Babic, on trial for crimes committed in Bratunac, said in its closing arguments that the court should render a not guilty verdict since the 'wrong man is on trial'.

Radio Justice: The Hague Chronicle-Episode 46

Krajisnik on Proposals by Izetbegovic and Silajdzic

U odbranu Radovana Karadžića, minule sedmice, u Haagu su svjedočili njegov najbliži saradnik Momčilo Krajišnik i potpukovnik Vojske Republike Srpske, Vujadin Popović.
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, ekspert Haškog tužilaštva za minobacače Richard Higgs potvrdio je nalaze istraga o eksplozijama u Sarajevu 1994. i 1995. godine, po kojim su granate koje su usmrtile i ranile stotine civila bile ispaljene sa srpske strane.

Justice Radio Weekly Magazine: Episode 204

Prosecutor Demands Jail for ‘Ruthless’ Bosnian Serb

U ovom izdanju poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima: Ratko Mladić, Savo Babić, Zoran Dragičević, te Milan Perić i drugi. U rubrici Fokus govorimo o tome zašto Sud Bosne i Hercegovine i dalje uskraćuje informacije sa suđenja za ratne zločine, te šta o tome misle udruženja žrtava, pravnici i novinari.