Jezik / Language:
 
Share:
medical-examination-of-nedzad-hodzic-requested
22 August 2013
News

Medical Examination of Nedzad Hodzic Requested

Dragana Erjavec BIRN BiH Sarajevo
Following a request by the Defence of Nedzad Hodzic for a new expert examination of the indictee, the Trial Chamber will set a date for the beginning of the trial for crimes on Mount Igman in 1993 at a later stage.

Na statusnoj konferenciji pred početak suđenja, Hodžićeva braniteljica Nedžla Šehić zatražila je ponovno medicinsko vještačenje smatrajući da njen branjenik nije u stanju da prisustvuje i prati suđenje.

“Optuženom je do danas više puta rađeno vještačenje, ali nikada detaljno i nikada onako kako Odbrana sada traži. Prema ranijim nalazima, još iz 2002. godine, kada nije postojala ni istraga protiv Hodžića, moj branjenik pati od velikog stepena psihičkog oštećenja, s teškoćom u komunikaciji i bez sposobnosti da odgovara na pitanja”, objasnila je Šehić.

Tužiteljica Vesna Budimir je navela da Tužilaštvo BiH nema ništa protiv medicinskog vještačenja, ali da je u slučaju Hodžića vještačenje više puta urađeno, te je odlučeno da je optuženi sposoban da prati sudski proces.

Hodžić je optužen sa Dževadom Salčinom da su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima.

Ovi zločini počinjeni su u hotelu “Mrazište” i na drugim lokacijama, a žrtve nad kojima su zločini izvršeni jesu osobe srpske nacionalnosti koje su bile dovedene iz logora “Silos” i “Krupa” u Tarčinu (opština Hadžići), te žrtve hrvatske nacionalnosti dovedene iz logora “Musala” u Konjicu.

U nastavku statusne konferencije tužiteljica je navela da će Tužilaštvo tokom dokaznog procesa ispitati 28 svjedoka, od kojih će njih troje imati mjere zaštite.

Nakon što Odbrana prvooptuženog dostavi svu medicinsku dokumentaciju, Sudsko vijeće će se izjasniti o eventualnom vještačenju Nedžada Hodžića, kao i o datumu početka suđenja.

Related Articles

Share:
comments powered by Disqus