Jezik / Language:
 
Share:
26 September 2006

Jankovic: New documents plea

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će ove sedmice, nakon iznošenja materijalnih dokaza, okončati dokazni postupak protiv Gojka Jankovića
Nakon što je Tužilaštvo ispitalo sve svjedoke na suđenju Gojku Jankoviću, započelo je sa iznošenjem materijalnih dokaza, odnoso pisanih dokumenata i video i audiozapisa.

Tužilaštvo dokazuje da je Janković kriv za zločine počinjene na području Foče 1992. i 1993. godine, gdje je bio na čelu vojne formacije koja nije bila usklopu organizovane vojske. Među zločinima koji mu se stavljaju na teret je i višestruko silovanje žena, djevojaka i djevojčica na nekoliko lokacija, progon,te ubistva nesrpskog civilnog stanovništva.

Mada je Tužilaštvo u toku ispitivanja svjedoka već uložilo neke materijalne dokaze, danas su na tu dugu listu dodali još nekoliko dokumenata koje smtraju ključnim za dokazivanje tačaka optužnice.

Tužilaštvo je tako tražilo da se kao dokaz uvrsti dopis od 13. augusta1993. godine upućen haškom optuženiku, čelniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, a koji je potpisao pukovnik Marko Kovač. U dopisu je zahtjevda se Janković proglasi četničkim vojvodom.

Obrazlažući ovakav zahtjev, potpisnik piše da je Janković postigao dostignuća u borbi «protiv ustaša i za srpstvo». Također stoji da je Janković učestvovao i u borbama u Hrvatskoj, te da je u Foči organizovao poseban odred«koji je postigao odlične rezultate», a kao mjesta gdje je njihova borba bila najznačajnija pominju se Čajniče, Kalinovik, Trnovo.

U dopisu stoji i da je Gojko Janković «veliki Srbin i sjajan komandant», da je uvijek bio na prvim borbenim linijama, «omiljen među srpskim narodom,vojnicima i oficirima, cijenjen, skroman i hrabar».

Kao dokaz je priložena i audio snimka koju je novinarka Gordana Igrić, danas direktorica BIRN-a, snimila u Foči 1996. godine u razgovoru sa Gojkom Jankovićem.

Tužilaštvo je tražilo i da pročita izjave tri svjedokinje koje nisu mogledoći u sudnicu i dati iskaz, o čemu će Sudsko vijeće donijeti odluku na slijedećem ročištu zakazanom za 27. septembar.

O prihvatanju priloženih materijala kao dokaza Sud će odlučiti naknadno.
Share:
comments powered by Disqus