Jezik / Language:
 

Predmet: Bojadžić Nihad

14 April 2016

Nihadu Bojadžiću godinu dana zatvora

Sud BiH osudio je Nihada Bojadžića na godinu dana zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenih na području Jablanice u drugoj polovini 1993. godine.

30 Mart 2016

Odgođeno izricanje presude Bojadžiću

Izricanje prvostepene presude Nihadu Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) optuženog za zločine počinjene u Jablanici, odgođeno je, saopćeno je iz Državnog suda.

30 Mart 2016

Bojadžić – silovatelj ili dobar ratnik

Nihad Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u iščekivanju je nove presude, ovaj put za zločine u Jablanici. Izricanje presude u Sudu BiH zakazano je za četvrtak, 31. mart.

25 Februar 2016

Presuda Bojadžiću 31. marta

Vijeće Suda BiH zakazalo za 31. mart izricanje presude Nihadu Bojadžiću, zamjeniku komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) optuženom da je počinio ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Jablanice.

11 Februar 2016

Špekulacije umjesto dokaza

U nastavku iznošenja završne riječi, Odbrana Nihada Bojadžića, optuženog za zločine nad Hrvatima počinjene u junu i julu 1993. u Jablanici, navela je kako su pojedine tvrdnje Tužilaštva BiH ostale na nivou špekulacija.

4 Februar 2016

Jedina pravilna odluka za Bojadžića

Odbrana je zatražila od Sudskog vijeća da Nihada Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), oslobodi optužbi za zločine počinjene u Jablanici u ljeto 1993. godine.

28 Januar 2016

Strašne sile zaštite

Odbrana Nihada Bojadžića tvrdi da on nije imao nadležnost nad objektom Muzeja “Bitka na Neretvi” u Jablanici, niti bilo kakva ovlaštenja nad zarobljenicima koji su tu bili zatočeni u drugoj polovini 1993. godine.

24 Decembar 2015

Tužilaštvo traži osuđujuću presudu za Bojadžića

U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Nihada Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), zbog zločina u Jablanici počinjenih 1993. godine.

3 Decembar 2015

Alibi za optuženog Bojadžića

Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Odbrane ustvrdio je da je Nihada Bojadžića krajem jula 1993. godine viđao u Sarajevu.

17 Septembar 2015

Novčane isplate

Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, Tužilaštvo BiH uvrstilo je u sudski spis nekoliko dokumenata kojima namjerava osporiti tvrdnje Odbrane optuženog Nihada Bojadžića o novčanim isplatama.

27 August 2015

Rasprava oko muslimanskih jedinica

Tužilaštvo BiH je saslušanjem dva svjedoka nastojalo na suđenju osporiti dokaze Odbrane Nihada Bojadžića, optuženog za zločine u Jablanici počinjene 1993. godine.

2 Juli 2015

Bojadžić obrazložio odlazak u Sarajevo

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH, optuženi Nihad Bojadžić je negirao da je bio jedan od najuticajnih oficira u Jablanici 1993. godine.

11 Juni 2015

Bojadžićev alibi za zločine u Jablanici

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Nihad Bojadžić je kazao da se krajem jula 1993. godine – u vrijeme kada je, po optužnici, učestvovao u zločinima u Jablanici – nalazio u Sarajevu.
28 Maj 2015

Bojadžić osporavao svjedočenja zarobljenika

Prvog dana svjedočenja, optuženi Nihad Bojadžić negirao je tačke optužnice za učešće u premlaćivanju zarobljenika Karla Marića, te ubadanje nožem zaštićenog svjedoka C u Jablanici 1993. godine.

19 Mart 2015

Bojadžić svjedoči u maju

Na suđenju Nihadu Bojadžiću, optuženom za zločine nad Hrvatima počinjene 1993. godine u Jablanici, Odbrana je uložila više od 100 materijalnih dokaza, od kojih se većina odnosi na kretanje optuženog i njegov status u periodu na koji se odnosi optužnica.