Jezik / Language:
 

Predmet: Andrun Nikola

30 Januar 2014

Andrunu smanjena kazna za četiri godine

Sud BiH smanjio je kaznu Nikoli Andrunu sa 18 na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru Gabela (opština Čapljina) nakon što je primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije.

24 Januar 2014

Presuda Andrunu 30. januara

Tužilaštvo BiH predložilo je da se Nikola Andrun, kojem je zbog pogrešne primjene zakona ponovljeno suđenje, osudi na kaznu zatvora ne manju od 18 godina, dok je Odbrana zatražila oslobađanje. 

17 Januar 2014

Sudsko vijeće čeka dokaz

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH počelo je ponovljeno suđenje Nikoli Andrunu, koji je pušten sa izdržavanja kazne nakon što mu je ukinuta presuda za zločin počinjen u Čapljini.

16 Decembar 2013

Zatražen pritvor za Nikolu Andruna

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora Nikoli Andrunu, koji je pušten sa izdržavanja kazne nakon što mu je ukinuta presuda za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. u Čapljini.

26 Novembar 2013

Ročište Andrunu odgođeno zbog promjene branioca

Ročište na kojem se trebao razmatrati prijedlog pritvora za Nikolu Andruna, koji je zbog pogrešne primjene zakona pušten sa odsluženja zatvorske kazne za ratni zločin, odgođeno je zbog promjene branioca.

20 Novembar 2013

Zatražen pritvor za deset bivših osuđenika

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za deset bivših osuđenika za ratne zločine i genocid koji su odlukom Suda BiH pušteni da se brane sa slobode, a koji su osuđeni na kazne od 14 do 33 godine zatvora.

20 Novembar 2013

Zabrinute međunarodne institucije

Međunarodne institucije u BiH izrazile su zabrinutost zbog puštanja na slobodu deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine i genocid, na kazne od 14 do 33 godine zatvora, do pokretanja novog sudskog postupka.

30 Juni 2008

Andrun: Još jedna posjeta Gabeli

Apelaciono vijeće Suda BiH želi posjetiti logor Gabela sa svjedokom Tužilaštva koji bi trebao prepoznati mjesto gdje je boravio.
28 Mart 2008

Andrun: Mozak logora

Apelaciono vijeće Suda BiH preslušalo je iskaze još četiri svjedoka na obnovljenom suđenju Nikoli Andrunu.
4 Mart 2008

Andrun: Jamstvo za puštanje iz pritvora

Branilac Nikole Andruna tražio ukidanje pritvora, ponudivši imovinu njegove porodice kao jamstvo.
20 August 2007

Andrun: Održana Apelaciona sjednica

Tužilaštvo BiH i Odbrana Nikole Andruna pred Apelacionim vijećem obrazložili su žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH.
14 Decembar 2006

Andrunu 13 godina zatvora za zločine u logoru Gabela

Sud BiH je osudio Nikolu Andruna, bivšeg zamjenika upravnika logora Gabela kod Čapljine, na 13 godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništva.
13 Decembar 2006

Andrun: Izricanje presude krajem ove sedmice

Završnim riječima obje strane okončan je dokazni postupak u slučaju Nikola Andrun, koji se tereti za zločine počinjene u logoru Gabela u Hercegovini. Presuda će biti izrečena 14. decembra.
6 Decembar 2006

Presuda Nikoli Andrunu 14. decembra

Obje strane su okončale iznošenje dokaza a Sud je donio odluku da završne riječi na suđenju Nikoli Andrunu, a potom i presuda, budu saopšteni naredne sedmice.
15 Novembar 2006

Andrun: Nastavak iznošenja dokaza odbrane

Svjedoci odbrane negiraju navode o lošim uslovima života u logoru Gabela, te tvrde da optuženi nije zlostavljao zatočenike.