Jezik / Language:
 
Lica: Župljanin Stojan
30 Juni 2016

Stanišiću i Župljaninu potvrđene presude

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbe Odbrana i Tužilaštva te potvrdilo presudu kojom su Mićo Stanišić i Stojan Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Bosni i Hercegovini.
29 Juni 2016

Konačna presuda Stanišiću i Župljaninu

Haški tribunal izreći će konačnu presudu bivšim visokim policijskim zvaničnicima Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, nepravosnažno osuđenim za progon nesrpskog stanovništva.

3 Juni 2016

Stanišiću i Župljaninu 30. juna konačna presuda

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreći će 30. juna presudu Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, bivšim čelnicima policije Republike Srpske.

9 Decembar 2014

Bez maltretiranja na Manjači

Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Boško Amidžić negirao je da su 1992. godine Muslimani u vojnom zarobljeničkom logoru na Manjači bili maltretirani.

4 Februar 2014

Vojska odgovorna za logore

U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, Mićo Stanišić tvrdio je da za pritvoreničke logore za Bošnjake i Hrvate u ljeto 1992. nije bila odgovorna policija, već Vojska Republike Srpske (VRS) i opštinski krizni štabovi.

27 Novembar 2013

Plan zatvaranja Srebreničana

Svjedočeći u Odbranu Radovana Karadžića, nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Todorović rekao je da je postojao plan da se preko hiljadu bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice u julu 1995. godine prebaci u Bijeljinu.

16 Oktobar 2013

Stanišić zatražio obustavljanje postupka

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Mićo Stanišić zatražio je od Haškog tribunala da se poništi presuda kojom je osuđen na 22 godine zatvora za zločine počinjene u BiH, te da bude pušten na slobodu.

29 August 2013

Izuzeće sudije Frederika Harhoffa

Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) izuzelo je sudiju Frederika Harhoffa iz predmeta Vojislava Šešelja zbog istupa u javnosti objavljivanjem pisma u kojem je kritikovao rad Tribunala.

9 Novembar 2012

Mladić: Ubijanje uglednih Prijedorčana

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Nusret Sivac govorio je o zatočeništvu u logoru Omarska i etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Prijedoru 1992. godine.
4 Novembar 2011

Karadžić: Srpski policajci i bolesni umovi

Masakr nad 200 bošnjačkih muškaraca na Korićanskim stijenama u avgustu 1992. godine počinili su srpski policajci iz Prijedora i “bolesni umovi”, posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom sudu Nenad Krejić, bivši načelnik policije u Skender-Vakufu.
2 Oktobar 2011

Karadžić: Komandir koji je preživio Manjaču

Otpuštanje s posla, nezakonito zatočenje i progon Bošnjaka iz Ključa u ljeto 1992. godine, opisao je svjedok Optužbe Atif Džafić na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu.
14 April 2009

Korićanske stijene: Upozorenje o konvoju

Dvoje svjedoka Tužilaštva iznijelo svoja saznanja o strijeljanju civila na Korićanskim stijenama.
20 Mart 2009

MKSJ/ICTY: Župljanin želi privremeno na slobodu

Na statusnoj konferenciji održanoj pred Vijećem Tribunala u Haagu, Stojan Župljanin zatražio da priprema svoju odbranu na slobodi.
16 Decembar 2008

ICTY/MKSJ: Za i protiv spajanja optužnica

Radovan Karadžić složio se sa prijedlogom Stojana Župljanina za spajanje njegove optužnice sa slučajem Stanišići Župljanin, dok je Tužilaštvo u Haagu izrazilo protivljenje ovom prijedlogu.

2 Oktobar 2008

ICTY/MKSJ: Prihvaćeno spajanje optužnica

Haško tužilaštvo 29. septembra podnijelo objedinjenu optužnicu, koju je Tribunal potvrdio.