Jezik / Language:
 
Lica: Zovko Nikola
17 Februar 2016

Neretva odnijela tijelo sina

Na suđenju za zločine počinjene u Čapljini, svjedoci Tužilaštva pričali su o ubistvima, hapšenjima i odvođenjima Bošnjaka iz sela Krčevina i Čeljevo u julu 1993. godine.

10 Februar 2016

Logor, a ne pritvor

Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina, svjedoci Tužilaštva ispričali su kako su se nakon skrivanja u šumi predali u strahu za vlastitu sigurnost i potom odvedeni u logor Gabela.

3 Februar 2016

Prevezao ih u Gabelu

Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o odvođenjima iz Počitelja u logor Gabela u julu 1993. godine.

27 Januar 2016

U logoru saznao za smrt sina

Na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine, svjedok Tužilaštva je ispričao kako je dok je bio zatočen u logoru saznao da mu je ubijen sin.

13 Januar 2016

Policajci ubili supruga

Svjedokinja Državnog tužilaštva potvrdila da je čula da su njenog supruga ubili policajci iz policijske stanice u Čapljini.


30 Decembar 2015

Odvođenje u logor “Gabela”

Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se odvođenja iz Veledarove Mahale u logor “Gabela” u julu 1993. godine.

16 Decembar 2015

Tuklo ga 30 bojovnika

Na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine, Odbrane su unakrsno ispitale svjedoka Alaudina Veledara, koji je kazao da je premlaćivan u policijskoj stanici.

11 Novembar 2015

Ranjen zlostavljan u policiji

Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine ispričao je kako su ga ranjenog tukli u policijskoj stanici.

28 Oktobar 2015

Počelo suđenje za zločine u Čapljini

Suđenje Nikoli Zovku, Petru Krndelju, Kreši Rajiču i Ivici Čuturi započelo je pred Državnim sudom čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrana.

5 Oktobar 2015

Više od 30 svjedoka

Na statusnoj konferenciji pred početak suđenja za zločin počinjen u Čapljini, Tužilaštvo BiH je najavilo saslušanje 32 svjedoka.

29 Juli 2015

Potvrđena optužnica za zločine u Čapljini

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika policije zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima na području Čapljine.

24 Juni 2015

Podignuta optužnica za zločine u Čapljini

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika policije zbog ratnog zločina počinjenog nad civilma na području Čapljine.

11 Juni 2015

Hapšenje zbog zločina na području Čapljine

Pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Čapljina.