Jezik / Language:
 
Lica: Zelenika Ivan
25 August 2016

Zelenika: Veća kazna ili novo suđenje

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH) zatražena je veća kazna za Ivana Zeleniku zbog optužbe da je počinio ratni zločin u Mostaru, dok njegova Odbrana smatra da treba biti oslobođen ili da mu se ponovno sudi.

9 Decembar 2015

Zeleniki dvije i po godine zatvora

Kantonalni sud u Mostaru osudio je Ivana Zeleniku zvanog Zela na dvije i po godine zatvora za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

4 Decembar 2015

Presuda Zeleniki iduće sedmice

Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru je u završnoj riječi zatražilo da Ivan Zelenika zvani Zela bude proglašen krivim, dok je Odbrana predložila oslobađajuću presudu.

27 Novembar 2015

Zelenika nije ni čuo za oštećene

Optuženi Ivan Zelenika izjavio je pred Kantonalnim sudom u Mostaru da nikada u životu nije čuo za Almira Lalića i njegovog oca Muhameda Hamu Lalića, koje je, prema optužnici, zlostavljao.

3 Novembar 2015

Zatvorenici voljeli Zeleniku

Svjedoci Odbrane Ivana Zelenike kazali su da nikada nisu čuli da je optuženi maltretirao zatvorenike na području Mostara.

9 Oktobar 2015

Korektan odnos prema zatvorenicima u Šantićevoj

Svjedoci Odbrane Ivana Zelenike izjavili su pred Kantonalnim sudom u Mostaru da se optuženi uvijek korektno odnosio prema zatvorenicima.

17 Septembar 2015

Svjedok nije vidio maltretiranje

U nastavku suđenja Ivanu Zeleniki za zločin počinjen u Mostaru, svjedok Odbrane je izjavio da nije ni vidio ni čuo da su Almira Lalića maltretirali na prinudnim radovima.

9 Septembar 2015

Zelenika se nije pojavio na suđenju

Kantonalni sud u Mostaru odgodio je nastavak suđenja Ivanu Zeleniki jer optuženi nije došao na ročište.

25 Juni 2015

Mnogobrojne ozljede od premlaćivanja

Svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Mostaru na suđenju Ivanu Zeleniki ispričali su kako je izgledao premlaćeni Hamo Lalić, kojeg su odvezli u bolnicu zbog zadobijenih udaraca.

29 Maj 2015

Rezanje nožem

Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka, počelo je suđenje Ivanu Zeleniki za ratni zločin počinjen u Mostaru.

14 April 2015

Bivši HOS-ovci osuđeni na 24 godine zatvora

Sud BiH osudio je četvero bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) na 24 godine zatvora za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine i Vojnoj ambulanti u Mostaru 1992. godine.

10 Mart 2015

U aprilu presuda Zeleniki i ostalima

Presudu Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločine počinjene u Hercegovini, Sud BiH će objaviti 14. aprila.

3 Mart 2015

Odbrana traži oslobađanje Ivana Medića

Odbrana Ivana Medića kazala je da optuženi nije učestvovao u zločinima počinjenim nad civilima u Dretelju kod Čapljine i zatražila oslobađajuću presudu.

24 Februar 2015

Buljubašić priznao zločin i izvinio se

Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine počinjene u logoru Dretelj (općina Čapljina), optuženi Edib Buljubašić priznao je da je 1992. godine učestvovao u premlaćivanju zatvorenika srpske nacionalnosti.

19 Februar 2015

Vještačenje optuženog Zelenike

Kantonalni sud u Mostaru odgodio je početak suđenja Ivanu Zeleniki za zločine počinjene u Mostaru, dok se ne utvrdi da li je optuženi u stanju pratiti suđenje.