Jezik / Language:
 
Lica: Tolimir Zdravko
9 Februar 2016

Tolimir umro prije doživotne robije

Zdravko Tolimir je preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, dok je čekao da bude upućen na izdržavanje doživotne zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog učešća u genocidu u Srebrenici.

8 April 2015

Tolimiru potvrđena doživotna kazna

Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je doživotnu kaznu zatvora Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

24 Mart 2015

Konačna presuda Tolimiru 8. aprila

Haški tribunal će 8. aprila izreći konačnu presudu Zdravku Tolimiru, bivšem visokom oficiru Vojske Republike Srpske (VRS) kojem je u prvostepenom postupku izrečena doživotna kazna zatvora za genocid počinjen u Srebrenici i Žepi.

2 Mart 2015

Političke manipulacije brojem nestalih

U nastavku svjedočenja u Odbranu Ratka Mladića, Goran Krčmar je izjavio da ne zna za zvanični podatak o broju nestalih lica u BiH i Srebrenici, jer “ni u BiH ni u Srebrenici nije bilo popisa nestalih”.

12 Decembar 2013

Tolimir bez saznanja o pogubljenju Srebreničana

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši general Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravko Tolimir izjavio je da ni on ni Karadžić u ljeto 1995. godine nisu znali za masovna pogubljenja Bošnjaka iz Srebrenice.

28 Novembar 2013

Promjena plana

Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Odbrane Milenko Todorović ostao je tokom unakrsnog ispitivanja pri iskazu da je Glavni štab Vojske Republike Srpske (VRS), dan poslije pada Srebrenice, najavio da će u vojni logor u Batkoviću kod Bijeljine uputiti zarobljene srebreničke Muslimane, ali da oni nikada nisu stigli.

27 Novembar 2013

Plan zatvaranja Srebreničana

Svjedočeći u Odbranu Radovana Karadžića, nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Todorović rekao je da je postojao plan da se preko hiljadu bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice u julu 1995. godine prebaci u Bijeljinu.

26 Novembar 2013

Prebacivanje Srebreničana u logor Batković

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Haškog tužilaštva je posvjedočio da je Glavni štab Vojske Republike Srpske (VRS) najavio u julu 1995. da će zarobljeni Bošnjaci iz Srebrenice biti sprovedeni u logor Batković kod Bijeljine, ali oni nikada nisu stigli.

27 Septembar 2013

Karadžić traži Krajišnika i Mladića

Bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik i ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić na spisku su svjedoka Odbrane koji je Radovan Karadžić dostavio Haškom tribunalu.

17 Juli 2013

Karadžićevi planovi za operaciju “Srebrenica”

Odbrana Ratka Mladića sugerisala je na suđenju u Haškom tribunalu da je tokom ofanzive na Srebrenicu u julu 1995. predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić “imao direktan kontakt” sa komandantom Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Radislavom Krstićem, koji je zapovijedao napadom.

16 Juli 2013

Mladić “nadređen jedinicama u Srebrenici”

Penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS) Ljubomir Obradović posvjedočio je da je Ratko Mladić, kao komandant Glavnog štaba VRS-a, u julu 1995. bio nadređen jedinicama koje su učestvovale u zločinima u Srebrenici.

20 Juni 2013

Svi znali za strijeljanje Srebreničana

Bivši šef Obavještajne uprave Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (GŠ VRS) Petar Salapura potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da je većina članova tog štaba znala da su srpske snage u julu 1995. strijeljale Muslimane zarobljene poslije zauzimanja Srebrenice.

22 Maj 2013

Šešelj svjedoči u Karadžićevu korist

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj svjedočiće tokom juna pred Haškim tribunalom u odbranu bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića.

29 Mart 2013

Haag finansira odbranu većine optuženih

Haški tribunal finansirao je odbranu većine optuženih za ratne zločine, ali podaci o ukupnom iznosu izdvojenih sredstava ne mogu biti objavljeni.

16 Novembar 2012

Presuda Tolimiru 12. decembra

Haški tribunal izreći će 12. decembra presudu penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid u Srebrenici.