Jezik / Language:
 
Lica: Stojanović Miodrag
4 Juni 2015

Odmjeravanje kazne za zločine u Zvorniku

Nakon obnovljenog postupka zbog pogrešne primjene zakona, Apelaciono vijeće Suda BiH će 9. juna izreći presudu Sretenu Lazareviću, Draganu Stanojeviću i Slobodanu Ostojiću za zločine počinjene u Zvorniku.

9 Januar 2015

Zatražena strožija kazna za zločine u Smolući

Federalno tužilaštvo zatražilo je izricanje strožije kazne četvorici optuženih koje je Kantonalni sud u Tuzli, za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u Smolući (općina Lukavac), osudio na ukupno 18 i po godina zatvora, dok je Odbrana tražila ukidanje presude.
19 Novembar 2014

Mladićeva principijelnost i vaspitanje

Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Rajko Šarenac ocijenio je da je ličnost optuženog “u velikoj suprotnosti sa zločinima genocida koji mu se pripisuju”.

12 Novembar 2014

Rat s dojučerašnjim komšijama

U nastavku odbrane od optužbi za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Muslimanima i Hrvatima, Ratko Mladić je pred sudije međunarodnog tribunala u Haagu izveo svjedoka Slavka Veselinovića, koji je za izbijanje rata u Rogatici s proljeća 1992. okrivio tamošnje Muslimane i Stranku demokratske akcije (SDA).

3 Juli 2014

Upitna relevantnost za Mladićev predmet

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane je kazao da je među pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) oko Sarajeva bilo ljudi svih nacionalnosti i da su neki stradali nakon artiljerijskih i snajperskih napada Armije BiH (ABiH).

28 Mart 2014

Presuda za ugljevičke logore 11. aprila

Okružni sud u Bijeljini će 11. aprila izreći presudu optuženima za zločine počinjene u ugljevičkim logorima.

5 Mart 2014

Optužnice Državnog tužilaštva i dalje tajna

Tužilaštvo BiH uskraćuje optužnice novinarima koji prate suđenja za teška krivična djela, iako su nadležne institucije ustvrdile da je pristup ovim dokumentima od velikog javnog interesa.

29 Januar 2014

Bez dodira sa zarobljenicima

Svjedok Odbrane Rado Stevanović izjavio je na suđenju za zločine počinjene u Ugljeviku da optuženi Oliver Rodić ni jednog momenta nije bio u dodiru sa zarobljenicima koji su na Majevici bili raspoređeni po radnom zadatku.

27 Decembar 2013

Pogrešna primjena zakona – ludilo u pravosuđu

Advokat Miodrag Stojanović kaže da je odluka Evropskog suda za ljudska prava u vezi s primjenom zakona napravila haos u pravosuđu BiH, pojašnjavajući da su optuženi za zločin protiv čovječnosti dovedeni u neravnopravan položaj, dok su se optuženi za genocid “izvukli”.

26 Decembar 2013

Davno ispričane priče ili znanje o masovnom zločinu

Vojni vještaci i bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su u Haškom tribunalu kazali da je Ratko Mladić morao znati za masivnost zločina koji su počinjeni u BiH. S druge strane, Odbrana optuženog smatra da se dokazni postupak Tužilaštva bazirao na “davno ispričanim pričama i svjedocima”.

24 Decembar 2013

Nacionalna politika diktira pomoć

Od svih zemalja bivše Jugoslavije, u Bosni i Hercegovini je bilo najviše poginulih u ratovima ranih devedesetih – njih oko 100.000 – dok je zbog rata svoje domove napustilo oko 2.2 miliona ljudi.

2 Decembar 2013

Jednostrani potezi

Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, ekspert Tužilaštva, istoričar Patrick Treanor izjavio je da su lideri Srba u BiH 1991. i 1992. godine preduzeli niz jednostranih poteza u cilju stvaranja sopstvene države.

26 Novembar 2013

Prebacivanje Srebreničana u logor Batković

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Haškog tužilaštva je posvjedočio da je Glavni štab Vojske Republike Srpske (VRS) najavio u julu 1995. da će zarobljeni Bošnjaci iz Srebrenice biti sprovedeni u logor Batković kod Bijeljine, ali oni nikada nisu stigli.

19 Novembar 2013

Upitno još dvadesetak presuda Suda BiH

Branioci osuđenih za genocid i ratne zločine pred Sudom BiH najavljuju da će u još velikom broju predmeta doći do obnavljanja postupaka zbog pogrešne primjene krivičnog zakona.

14 Novembar 2013

Vezani pored kratera NATO bombi

Poljski oficir Janusz Kalbarczyk izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da je u maju 1995. godine, kao vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN), bio talac Vojske Republike Srpske (VRS) i “živi štit” od napada NATO-a iz vazduha.