Jezik / Language:
 
Lica: Krajišnik Momčilo
16 Septembar 2015

Povučen zakon o primanjima stvaralaca RS-a

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik povukao je sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) prijedlog zakona koji bi trebao regulisati prava izabranih predstavnika RS-a u periodu od 1991. do 1996. godine.

3 Juni 2015

Momčilo Krajišnik: Savjest čista, ali teška etiketa zločinca

Haški osuđenik Momčilo Krajišnik, koji je na slobodi već dvije godine, kazao je da je teško živjeti sa etiketom ratnog zločinca, ali da je njemu savjest čista.

26 Novembar 2013

Krizni štab bez instrukcija s vrha

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić je iskazima trojice svjedoka Odbrane nastojao da opovrgne postojanje plana za nasilni progon Muslimana i Hrvata iz Bosanske krajine, za koji je optužen.

21 Novembar 2013

Ista prava za sve

Peti dan svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Momčilo Krajišnik je izjavio da politika srpskog rukovodstva u BiH nije bila etničko čišćenje, kao što se navodi u optužnici.
20 Novembar 2013

Bez podrške bombardovanju Sarajeva

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Odbrane Momčilo Krajišnik negirao je da su za bombardovanja Sarajeva krivi srpski politički lideri, ustvrdivši da je Vojska Republike Srpske (VRS) samo uzvraćala na vatru iz grada.

19 Novembar 2013

Spajanje srpskih teritorija

Unakrsno ispitujući Momčila Krajišnika, svjedoka Odbrane, Haško tužilaštvo je dokazivalo da je političko vođstvo bosanskih Srba, predvođeno optuženim Radovanom Karadžićem, odredilo vojsci šest strateških ciljeva, od kojih je prvi bilo nasilno razdvajanje od Bošnjaka i Hrvata.

12 Novembar 2013

Plan za protjerivanje Bošnjaka i Hrvata nije postojao

Nastavljajući svjedočenje u odbranu Radovana Karadžića, Momčilo Krajišnik negirao je optužbe da su obojica bila učesnici u zločinačkom poduhvatu stvaranja etnički čiste srpske države u BiH.

7 Novembar 2013

Krajišnik o prijedlozima Izetbegovića i Silajdžića

Bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik je, svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, izjavio da je rat u BiH izazvala “muslimansko-hrvatska koalicija” protivustavnom secesijom od Jugoslavije, uprkos protivljenju srpskog naroda.

27 Septembar 2013

Karadžić traži Krajišnika i Mladića

Bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik i ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić na spisku su svjedoka Odbrane koji je Radovan Karadžić dostavio Haškom tribunalu.

17 Septembar 2013

Mladićeva upozorenja iz 1992.

Penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS) Manojlo Milovanović posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da se Skupština RS-a u maju 1992. – na sjednici na kojoj je formirala VRS i generala Mladića postavila za njenog komandanta – “opredijelila za ratnu opciju”.

2 Juli 2013

Krajišnik u septembru na slobodi

Haški tribunal odobrio je zahtjev Momčila Krajišnika za prijevremeno puštanje na slobodu u septembru, nakon odsluženja dvije trećine dvadesetogodišnje kazne za zločine počinjene u BiH.

17 April 2013

Sa ili bez genocidne namjere u sedam opština

Tužilaštvo Međunarodnog suda u Haagu zatražilo je od Žalbenog vijeća da poništi prvostepenu odluku kojom je bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, na polovini suđenja, oslobođen optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH, izuzev Srebrenice.

21 Decembar 2012

Karadžić: U kasarni izbjeglice sa suprotnih strana

Posljednji radni dan u ovoj godini na suđenju Radovanu Karadžiću pred Sudom u Haagu protekao je u unakrsnom ispitivanju svjedoka Odbrane Mihajla Vujasina.
9 Novembar 2012

MKSJ/ICTY: Odbijeno prijevremeno puštanje Momčila Krajišnika

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje Momčila Krajišnika, osuđenog na 20 godina zatvora za zločine počinjene na području BiH.
5 Oktobar 2012

Mladić: Grad pod opsadom

Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću, bivši komandant UNPROFOR-a u Sarajevu Husein Abdel Razek rekao je da je civilno stanovništvo najviše stradalo od “neselektivnog granatiranja i snajperisanja” kojima je grad podvrgavala Vojska Republike Srpske (VRS).