Jezik / Language:
 
Lica: Cvijanović Milorad
6 Mart 2015

Smanjena kazna za zločine u Smolući

Vrhovni sud Federacije BiH smanjio je kazne Miloradu (Nenad) Cvijanoviću, Svetomiru Iliću, Vasi Iliću, i Miloradu (Milan) Cvijanoviću na koje su osuđeni zbog učešća u zločinima nad ratnim zarobljenicima u Smolući počinjenim 1992. godine.

9 Januar 2015

Zatražena strožija kazna za zločine u Smolući

Federalno tužilaštvo zatražilo je izricanje strožije kazne četvorici optuženih koje je Kantonalni sud u Tuzli, za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u Smolući (općina Lukavac), osudio na ukupno 18 i po godina zatvora, dok je Odbrana tražila ukidanje presude.
5 Mart 2014

Osuđeni zbog maltretiranja zarobljenika u Smolući

Kantonalni sud u Tuzli osudio je četvoricu bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na ukupno 18 i po godina zatvora zbog maltretiranja ratnih zarobljenika, pripadnika Armije BiH u Smolući (Općina Lukavac), u junu i julu 1992. godine.

26 Februar 2014

Presuda za zločine u Smolući 5. marta

Nakon što su Odbrane četvorice optuženih za zločine nad ratnim zarobljenicima u Smolući (općina Lukavac) u završnoj riječi zatražile oslobađanje, Kantonalni sud u Tuzli zakazao je izricanje presude za 5. mart ove godine.

16 Decembar 2013

Zarobljenike tukli drvenim palicama

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Lukavca, svjedok Tužilaštva Nadil Poljaković izjavio je pred Kantonalnim sudom u Tuzli da je optuženi Vaso Ilić dovodio maskirane vojnike koji su njega i još neke zarobljenike udarali drvenim palicama.

26 Novembar 2013

Suđenje odgođeno zbog obaveza optuženog u Haagu

Nastavak suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli u slučaju maltretiranja ratnih zarobljenika Teritorijalne odbrane (TO) u Smolući (općina Lukavac) odgođen je zbog nedolaska jednog od optuženih.

7 Oktobar 2013

Različita svjedočenja o Smolući

U nastavku suđenja za zločine u Smolući (općina Lukavac), pred Kantonalnim sudom u Tuzli suočena su trojica svjedoka koja su dala različite iskaze u vezi s maltretiranjem pripadnika Teritorijalne odbrane (TO).

28 Mart 2013

Zarobljenici iz Tinje bez povreda

U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli, svjedoci odbrane izjavili su da u zatvoru u Smolući nije bilo maltretiranja i zlostavljanja zarobljenih pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Tinja.

26 Mart 2013

Zarobljenici nisu maltretirani u Smolući

U nastavku suđenja za zločin protiv zarobljenika u selu Smoluća (općina Kalesija), osam svjedoka Odbrane izjavili su je da je prema zarobljenim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO) iz Tinje (općina Srebrenik), postupano prema pravilima i da nisu čuli da ih je bilo ko tukao i povrijeđivao.

26 Mart 2013

Pripremano 1.700 obroka

U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli, svjedoci Odbrane su izjavili da u zatvoru u Smolući (općina Lukavac) nije bilo maltretiranja i zlostavljanja zarobljenih pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Tinja, naglasivši da su oni bili zatvoreni u prostoriji koja je ispunjavala potrebne uslove u skladu sa mogućnostima.

7 Mart 2013

Osporavanje zapisnika

U nastavku suđenja za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u selu Smoluća (općina Lukavac), svjedok Goran Stanišić govorio je o načinu sačinjavanja zapisnika prilikom istražnih radnji i saslušanja svjedoka u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

11 Januar 2013

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Dvije optužnice za ratne zločine

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) u protekloj godini podiglo je dvije optužnice za ratne zločine počinjene u selu Smoluća i na području općine Kalesija.
8 Januar 2013

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Krst urezan na prsima

Čitanjem iskaza preminulog svjedoka Avde Hodžića pred Kantonalnim sudom u Tuzli nastavljeno je suđenje četvorici optuženih za ratni zločin protiv zarobljenika počinjen na području Smoluće (općina Lukavac).
28 Decembar 2012

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Bez žalbi na maltretiranje

U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u selu Smoluća (općina Lukavac), svjedok Kantonalnog tužilaštva Tuzla govorio je o uslovima u kojima su boravili zarobljenici bošnjačke nacionalnosti te ko je kod njih dolazio.
20 Decembar 2012

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Udarci nogama, rukama i kundakom

Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Tuzli u nastavku suđenja za zločine počinjene u Smolući na području općine Lukavac, ispričao je kako je gotovo svakodnevno tučen tokom zarobljeništva 1992. godine.