Jezik / Language:
 
Lica: Cvetković Aleksandar
26 Maj 2016

Aleksandar Cvetković pravosnažno oslobođen

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Aleksandar Cvetković, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine.

3 Mart 2016

Zatraženo ukidanje presude Aleksandru Cvetkoviću

Državno tužilaštvo zatražilo je ukidanje presude kojom je Aleksandar Cvetković oslobođen krivice za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, čemu se usprotivila Odbrana.
2 Juli 2015

Cvetković oslobođen optužbi

Sud BiH oslobodio je Aleksandra Cvetkovića optužbi za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

29 Juni 2015

Analiza – Cvetković: Vozač ili egzekutor

Nakon nepune dvije godine suđenja, Sud BiH će 2. jula izreći presudu Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici.

17 Juni 2015

Presuda Cvetkoviću 2. jula

Odbrana Aleksandra Cvetkovića u završnoj riječi je kazala da optuženi nije učestvovao u ubistvima Srebreničana na ekonomiji u Branjevu (opština Zvornik) u julu 1995. godine, te da treba biti oslobođen krivice za učešće u genocidu.

2 Juni 2015

Nižerangirani vojnik

Tužilaštvo BiH nije dokazalo elemente genocida na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, istakla je u završnoj riječi Odbrana.

14 Maj 2015

Zatražen dugotrajni zatvor za Cvetkovića

Tužilaštvo BiH je zatražilo kaznu dugotrajnog zatvora za Aleksandra Cvetkovića, optuženog za genocid počinjen u Srebrenici.

12 Maj 2015

Zadnji sati u patnji

Tužilaštvo BiH istaklo je u završnoj riječi da je Deseti diverzantski odred Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je pripadnik bio optuženi Aleksandar Cvetković, u junu i julu 1995. učestvovao u napadima na Srebrenicu i pogubljenju nekoliko stotina Srebreničana na Branjevu.

31 Mart 2015

Uskoro kraj dokaznog postupka

Na suđenju za genocid u Srebrenici, čeka se odluka Vijeća Suda BiH kojom bi trebalo doći do okončanja dokaznog postupka te iznošenja završne riječi Tužilaštva BiH.

24 Mart 2015

Posljednji dokaz Tužilaštva na suđenju za genocid

Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, Sudsko vijeće je odobrilo prijedlog Državnog tužilaštva da se na narednom ročištu pogleda videozapis svjedočenja Josepha Kingorija pred Sudom BiH.

10 Mart 2015

Osuđenici o izjavama iz istrage

Tužilaštvo BiH pozvalo je Vlastimira Golijana i Zorana Goronju, osuđene za učešće u zločinima u Srebrenici, da svjedoče o izjavama datim tokom postupka koji se pred Državnim sudom vodio protiv njih.
17 Februar 2015

Tužilaštvo ponovo poziva Golijana i Goronju

Odbrana Aleksandra Cvetkovića optuženog za genocid počinjen u Srebrenici uložila je set od 44 materijalna dokaza.

10 Februar 2015

Skupljanje pomoći po Srbiji

Svjedok Odbrane na suđenju za genocid u Srebrenici kazao je kako mu je poznato da je optuženi Aleksandar Cvetković tokom rata dovozio humanitarnu pomoć iz Srbije.

27 Januar 2015

Nije ugrožen vitalni opstanak

Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, vještakinja Odbrane osporavala je nalaz vještaka Državnog tužilaštva o identifikaciji tijela osoba s područja Srebrenice.

20 Januar 2015

Osuđeni tvrdi da Cvetković nije ubijao

Svjedok Odbrane Aleksandra Cvetkovića rekao je da optuženi nije učestvovao u strijeljanju muslimanskih zarobljenika na Branjevu u julu 1995. godine.