Jezik / Language:
 
Lica: Crnalić Asim
29 Juni 2015

Tužilaštvo protiv medijskih istupa

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da produži mjere zabrane Azri Miletić, Senadu Šabiću i Rami Brkiću, optuženima za primanje i davanje mita.

12 Maj 2015

ISTRAŽIVANJE BIRN-a: Optuženi između roditelja i djece

U najmanje 12 slučajeva zaposleni u Sudu i Tužilaštvu BiH su u odnosu roditelj – dijete ili imaju druge bliže rodbinske odnose. Mreža familijarnih veza daleko je razgranatija u pravosudnim institucijama na različitim nivoima.

11 Februar 2015

Presuda za zločine u Krajini početkom marta

Odbrane Mehure Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića zatražile su od Apelacionog vijeća Suda BiH oslobađajuću presudu za zločine počinjene u Krajini. Izricanje presude zakazano je za 4. mart.

11 Juli 2014

Skrivanje u šumi na Kozari

Svjedočeći u svoju korist na suđenju pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, optuženi Semir Alukić i Fikret Hirkić rekli su da nisu ubili Božu Inđića i Ostoju Baltića u avgustu 1992. godine u Kozarcu kod Prijedora.

28 Mart 2014

Nema obnove suđenja Mujčinoviću

Sud BiH je odbio zahtjev Tužilaštva za ponavljanje postupka protiv Zurahida Mujčinovića, koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora za ratni zločin počinjen u Srebreniku. Tužilaštvo o ovim zločinima vodi novu istragu.

6 Mart 2014

Svjedok se odrekao ranijih izjava

Pred Okružnim sudom u Banjaluci, svjedok Odbrane Zaim Čaušević izjavio je da su netačne njegove izjave iz istrage u kojima govori o učešću optuženih u zločinima.

12 Februar 2014

Počelo obnovljeno suđenje za zločine u Krajini

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi počelo je obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Krajini.

12 Decembar 2013

Ratni zločinac pa neosuđivani građanin

Iako bivaju osuđeni za najteža krivična djela, koja uključuju i ratne zločine, nakon izdržane zatvorske kazne osuđenicima zakon dozvoljava da budu u potpunosti neosuđivane osobe.

4 Novembar 2013

Obrazloženo nezadovoljstvo presudom

Tužilaštvo BiH i Odbrana su iznijeli žalbe na nepravomoćnu presudu kojom su Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić osuđeni na ukupno 25 godina zatvora za zločine nad Srbima počinjene u Krajini.

17 August 2011

Selimović i ostali: Istraživanje ratnih zločina

Na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, Odbrana Mehure Selimovića uložila je nekoliko materijalnih dokaza kojima želi pokazati da je Služba vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH) saslušavala ratne zarobljenike kako bi istražili ratne zločine koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

18 August 2010

Selimović i ostali: Svakodnevna ispitivanja i maltretiranja

Na suđenju za zločine u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je od oktobra 1994. do marta 1995. godine skoro svakodnevno ispitivan i fizički maltretiran, te da ga je “najmanje četiri puta” ispitivao prvooptuženi Mehura Selimović.
19 Maj 2010

Hodžić: Žalbe na oslobađajuću presudu

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se ukine prvostepena presuda Feridu Hodžiću kojom je oslobođen optužbe za zločine u Vlasenici i odredi ponovno suđenje, dok je Odbrana istakla da nije dokazana odgovornost optuženog za hapšenja i zatvaranja civila i ratnih zarobljenika.
22 Septembar 2008

Hodžić: Odgoda na neodređeno vrijeme

Nakon iskaza medicinskog vještaka, Sudsko vijeće odlučilo je glavni pretes protiv Ferida Hodžića odgoditi na neodređeno vrijeme.

28 August 2008

Hodžić: Stanoviti problemi

Sudsko vijeće naložilo hitan pregled zdravstvenog stanja optuženog kako bi se utvrdilo da li je sposoban pratiti suđenje.
18 August 2008

Hodžić: Nesposoban za nastavak suđenja

Tim ljekara smatra da Ferid Hodžić nije sposoban pratiti suđenje.