Jezik / Language:
 
Lica: Bojadžić Nihad
14 April 2016

Hakalović i Salčin oslobođeni krivice za Trusinu

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su Senad Hakalović i Dževad Salčin oslobođeni krivice za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica.

14 April 2016

Nihadu Bojadžiću godinu dana zatvora

Sud BiH osudio je Nihada Bojadžića na godinu dana zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenih na području Jablanice u drugoj polovini 1993. godine.

30 Mart 2016

Odgođeno izricanje presude Bojadžiću

Izricanje prvostepene presude Nihadu Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) optuženog za zločine počinjene u Jablanici, odgođeno je, saopćeno je iz Državnog suda.

30 Mart 2016

Bojadžić – silovatelj ili dobar ratnik

Nihad Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta specijalnog odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u iščekivanju je nove presude, ovaj put za zločine u Jablanici. Izricanje presude u Sudu BiH zakazano je za četvrtak, 31. mart.

25 Februar 2016

Presuda Bojadžiću 31. marta

Vijeće Suda BiH zakazalo za 31. mart izricanje presude Nihadu Bojadžiću, zamjeniku komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) optuženom da je počinio ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Jablanice.

11 Februar 2016

Špekulacije umjesto dokaza

U nastavku iznošenja završne riječi, Odbrana Nihada Bojadžića, optuženog za zločine nad Hrvatima počinjene u junu i julu 1993. u Jablanici, navela je kako su pojedine tvrdnje Tužilaštva BiH ostale na nivou špekulacija.

4 Februar 2016

Jedina pravilna odluka za Bojadžića

Odbrana je zatražila od Sudskog vijeća da Nihada Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), oslobodi optužbi za zločine počinjene u Jablanici u ljeto 1993. godine.

28 Januar 2016

Strašne sile zaštite

Odbrana Nihada Bojadžića tvrdi da on nije imao nadležnost nad objektom Muzeja “Bitka na Neretvi” u Jablanici, niti bilo kakva ovlaštenja nad zarobljenicima koji su tu bili zatočeni u drugoj polovini 1993. godine.

24 Decembar 2015

Tužilaštvo traži osuđujuću presudu za Bojadžića

U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Nihada Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), zbog zločina u Jablanici počinjenih 1993. godine.

3 Decembar 2015

Alibi za optuženog Bojadžića

Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Odbrane ustvrdio je da je Nihada Bojadžića krajem jula 1993. godine viđao u Sarajevu.

21 Septembar 2015

Novo vještačenje Zulfikara Ališpage

Kako bi se utvrdilo da li zdravlje Zulfikara Ališpage dozvoljava njegovo prisustvo na suđenju, Sudsko vijeće je zatražilo novo vještačenje.

17 Septembar 2015

Novčane isplate

Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, Tužilaštvo BiH uvrstilo je u sudski spis nekoliko dokumenata kojima namjerava osporiti tvrdnje Odbrane optuženog Nihada Bojadžića o novčanim isplatama.

1 Septembar 2015

Za Trusinu 37 godina zatvora

Sud BiH osudio je trojicu bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica. Nihad Bojadžić osuđen je na 15, Nedžad Hodžić na 12, a Mensur Memić na deset godina zatvora.

27 August 2015

Trusina: Optuženi ili svjedoci krivi za zločin

Nakon skoro pet godina, okončano je suđenje za ubistva hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u selu Trusina kod Konjica. Petorici nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABiH) presuda će biti objavljena u utorak, 01. septembra.

27 August 2015

Rasprava oko muslimanskih jedinica

Tužilaštvo BiH je saslušanjem dva svjedoka nastojalo na suđenju osporiti dokaze Odbrane Nihada Bojadžića, optuženog za zločine u Jablanici počinjene 1993. godine.