Jezik / Language:
 
Lica: Blagojević Vidoje
17 Juni 2016

Prolazak autobusa sa Srebreničanima

Svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se kako je u julu 1995. godine u Bratuncu vidio prolazak autobusa sa Bošnjacima iz Srebrenice i puno ljudi u školi.

23 Mart 2015

Blagojević negira tvrdnje bivšeg podređenog oficira

Bivši komandant Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Vidoje Blagojević posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da ništa ne zna o masovnim ubistvima počinjenim u julu 1995. u Srebrenici.

12 Decembar 2013

Tolimir bez saznanja o pogubljenju Srebreničana

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši general Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravko Tolimir izjavio je da ni on ni Karadžić u ljeto 1995. godine nisu znali za masovna pogubljenja Bošnjaka iz Srebrenice.

19 Juli 2013

Osveta nad Srebreničanima

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši komandant Biračke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Svetozar Andrić izjavio je da je osveta “jedino moguće objašnjenje” za ubistva Bošnjaka iz Srebrenice počinjena nakon što su srpske snage zauzele enklavu u julu 1995.

9 Juli 2012

Srebrenica – Bratunačka brigada: Plač i moljenje

Pripadnici Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), prema sudskim presudama, učestvovali su u napadu na Srebrenicu u julu 1995. godine, te u zarobljavanju i dovođenju muškaraca na mjesta masovnih egzekucija.
18 Oktobar 2011

Nešković i Ilić: Veza između grobnica

Na suđenju za zločine u Srebrenici, bivši istražitelj Haškog tužilaštva je rekao da tijela Srebreničana pronađena u masovnim grobnicama Glogova i Ravnice potiču iz skladišta Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac), gdje su prethodno ubijeni.
30 Maj 2011

Ratko Mladić: Moćna figura

Uloga Ratka Mladića u genocidu u Srebrenici i udruženom zločinačkom poduhvatu detaljno je opisana u mnogim optužnicama i presudama domaćih i međunarodnih pravosudnih organa.
19 Novembar 2009

Politički konsenzus za genocid

Domaća tužilaštva u BiH još uvijek se ustručavaju podići optužnice za genocid, što dio aktivista u oblasti ljudskih prava vidi kao politizaciju, ali se nadaju da će to biti promijenjeno nakon suđenja Radovanu Karadžiću.
30 Oktobar 2009

Određen pritvor srebreničkoj trojki

Državni sud odredio jednomjesečni pritvor za Duška Jevića, Mendeljeva Đurića i Zorana Ilića, koji su osumnjičeni za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.
8 Juli 2008

Kratica do pravde - sporazum o priznanju krivice

Sporazumi o priznanju krivice sa optuženima za ratne zločine još uvijek izazivaju kontroverze u Bosni i Hercegovini, čak i među pravnim ekspertima, koji nerijetko smatraju da ovaj institut ne doprinosi utvrđivanju istine.
2 April 2008

Kravica: Moguće svjedočenje Ljubomira Borovčanina

Odbrana Miloša Stupara očekuje pristanak Ljubomira Borovčanina na unakrsno ispitivanje pred Sudom BiH na suđenju za genocid u Srebrenici.
27 Februar 2008

Božić i ostali: Vojni policajci kao svjedoci

Četiri svjedoka Odbrane govorila o dešavanjima nakon pada Srebrenice, te o ulozi Vojne policije Bratunačke brigade
23 August 2007

Božić: Odbijen prijedlog Tužilaštva

Sudsko vijeće je u predmetu “Zdravko Božić i ostali” odbilo u materijalne dokaze uvesti iskaz svjedoka pred Međunarodnim krivičnim sudom, zbog nemogućnosti unakrsnog ispitivanja.
13 Decembar 2006

Haški osuđenici o masakru u Kravici

Tužilaštvo BiH pročitalo je Sporazum o priznavanju krivice Dragana Obrenovića i Momira Nikolića datom Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

17 Novembar 2006

Kravica: Ponovna rasprava o materijalnim dokazima

Sud BiH je prihvatio dio činjenica utvrđenih na suđenju Radislavu Krstiću u Hagu, a o drugom dijelu će se naknadno izjasniti.