Jezik / Language:
 
Lica: Bjelica Zoran
28 April 2016

Tripković osuđen, Bjelica oslobođen

Sud BiH osudio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Novicu Tripkovića na osam godina zatvora za zločin počinjen u Kalinoviku u augustu 1992. godine.

30 Mart 2016

Presuda za zločin u Kalinoviku 28. aprila

Sud BiH izreći će 28. aprila presudu Zoranu Bjelici i Novici Tripkoviću, optuženima za zločin počinjen u Kalinoviku 1992. godine.

16 Mart 2016

Zatraženo kažnjavanje za zločin u Kalinoviku

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da Zoran Bjelica i Novica Tripković budu proglašeni krivim za zločin počinjen na području Kalinovika i kažnjeni po zakonu.

9 Mart 2016

Optuženom pozlilo na završnim riječima

Tužilaštvo BiH ocijenilo je u završnoj riječi kako je van svake razumne sumnje dokazalo da su Zoran Bjelica i Novica Tripković počinili zločine na području Kalinovika.

10 Februar 2016

Završen dokazni postupak na suđenju za zločine u Kalinoviku

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je da je bila zatvorena u školi u Kalinoviku zajedno sa Edinom Bičom, koji je, prema njenim saznanjima, mučen 1992. godine.

27 Januar 2016

Vidjela ko je izvodio Hasanbegovića

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Odbrana Novice Tripkovića ispričala je da je izvjesni Govedarica iz Gacka odveo Suada Hasanbegovića na sprat škole, nakon čega su se čula dva pucnja.

15 Juli 2015

Uloženi materijalni dokazi

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kalinoviku, Odbrana Novice Tripkovića uložila je materijalne dokaze, među kojima je knjiga pod naslovom “Molila sam da me ubiju”.

29 Juni 2015

Odustajanje od saslušanja svjedoka

Državno tužilaštvo je odustalo od saslušanja dvoje svjedoka na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku.
10 Juni 2015

Pogoršano stanje svjedokinje

Suđenje za zločin počinjen na području Kalinovika odgođeno je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja svjedokinje Tužilaštva BiH.

13 Maj 2015

Potrebna dozvola Haškog tribunala

Odbrana Novice Tripkovića, optuženog za zločin počinjen u Kalinoviku, najavila je svjedočenje zaštićnog svjedoka S-5, ali moraju dobiti dozvolu od Haškog tribunala.

1 April 2015

Tripković sposoban da prati suđenje

Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, iznesen je nalaz tima vještaka koji su zaključili da je optuženi Novica Tripković sposoban da prati suđenje.

11 Mart 2015

Razdvojen postupak protiv Marinka Bjelice

Sudsko vijeće je, zbog zdravstvenih razloga, postupak protiv Marinka Bjelice razdvojilo od slučaja druge dvojice optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku.

11 Februar 2015

Boravak optuženog u Nikšiću

Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Odbrane Zorana Bjelice ispričala je da je tokom 1992. godine optuženog viđala u Nikšiću (Crna Gora).

21 Januar 2015

Alibi za optuženog

Svjedoci Odbrane Zorana Bjelice, optuženog za zločine počinjene u Kalinoviku, potvrdili su da okrivljenog nisu viđali tokom rata na području Trnova i Kalinovika te da su čuli da je u tom periodu sa porodicom bio u Srbiji ili Crnoj Gori.

24 Decembar 2014

Zoran Bjelica bio u Crnoj Gori

U nastavku suđenja trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedoci Odbrane Zorana Bjelice su kazali da ga od maja 1992. godine nisu viđali jer je bio u Crnoj Gori.