Jezik / Language:
 
Lica: Bjelica Marinko
10 Juni 2015

Pogoršano stanje svjedokinje

Suđenje za zločin počinjen na području Kalinovika odgođeno je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja svjedokinje Tužilaštva BiH.

11 Mart 2015

Razdvojen postupak protiv Marinka Bjelice

Sudsko vijeće je, zbog zdravstvenih razloga, postupak protiv Marinka Bjelice razdvojilo od slučaja druge dvojice optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku.

11 Februar 2015

Boravak optuženog u Nikšiću

Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Odbrane Zorana Bjelice ispričala je da je tokom 1992. godine optuženog viđala u Nikšiću (Crna Gora).

21 Januar 2015

Alibi za optuženog

Svjedoci Odbrane Zorana Bjelice, optuženog za zločine počinjene u Kalinoviku, potvrdili su da okrivljenog nisu viđali tokom rata na području Trnova i Kalinovika te da su čuli da je u tom periodu sa porodicom bio u Srbiji ili Crnoj Gori.

24 Decembar 2014

Zoran Bjelica bio u Crnoj Gori

U nastavku suđenja trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedoci Odbrane Zorana Bjelice su kazali da ga od maja 1992. godine nisu viđali jer je bio u Crnoj Gori.
17 Decembar 2014

Alibi za optuženog Bjelicu

Prvi svjedoci Odbrane Zorana Bjelice, optuženog za zločin počinjen u Kalinoviku, tvrde da je on tokom 1992. i 1993. godine živio i radio u Nikšiću u Crnoj Gori, gdje je s porodicom došao iz BiH kao izbjeglica.

10 Decembar 2014

Suđenje odgođeno iz tehničkih razloga

Suđenje Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću, optuženima za zločine počinjene 1992. godine u Kalinoviku, odloženo je iz tehničkih razloga, odnosno nedolaska trećeoptuženog na ročište. 

3 Decembar 2014

S optuženim na Rogoju

Prvi svjedoci Odbrane Marinka Bjelice, optuženog za zločine počinjene u Kalinoviku, potvrdili su pred Sudom BiH da su početkom avgusta 1992. godine na Rogoju vidjeli optuženog, koji se zajedno sa ostalim pripadnicima vojske povlačio prema Dobrom Polju.   

19 Novembar 2014

Počinje saslušanje svjedoka Odbrane

Na suđenju trojici optuženih za zločine u Kalinoviku počinjene 1992. godine, naredne sedmice počet će saslušanje svjedoka Odbrane.

5 Novembar 2014

Dokumentacija o ekshumaciji ubijenih u Kalinoviku

Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku 1992. godine, Optužba je uložila nekoliko materijalnih dokaza, među kojima je i dokumentacija o ekshumaciji, obdukciji i identifikaciji tri ubijene osobe.

22 Oktobar 2014

Prevoz tijela u dekama

Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku 1992. pročitan je iskaz svjedoka koji je ispričao kako je prevezao tri tijela Bošnjaka koji su bili zatočeni u školi.

15 Oktobar 2014

Strijelna povreda uzrok Hasanbegovićeve smrti

Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, vještak medicinske struke je naveo da je uzrok smrti Suada Hasanbegovića strijelna povreda glave.

24 Septembar 2014

Krikovi i jauci

Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Optužbe je ustvrdila da je vidjela povrede na Suadu Hasanbegoviću dok su bili zatvoreni u Osnovnoj školi u Kalinoviku 1992. godine.

17 Septembar 2014

Svjedok se ograđuje od ranijeg iskaza

Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, nekadašnji stražar u školi “Miladin Radojević” izjavio je da u njegovoj smjeni nije dolazio nijedan od trojice optuženih.

10 Septembar 2014

Svjedok tražio pravnog savjetnika

Suđenje za zločine počinjene u Kalinoviku odgođeno je za narednu sedmicu jer je svjedok Tužilaštva BiH neposredno pred početak suđenja zatražio pravnog savjetnika.