Jezik / Language:
 
Lica: Beara Ljubiša
30 Januar 2015

Haška petorka kriva za zločin u Srebrenici

Apelaciono vijeće Haškog tribunala proglasilo je petoricu bivših oficira Vojske Republike Srpske (VRS) krivim za genocid i druge zločine počinjene u julu 1995. na području Srebrenice.
29 Januar 2015

U petak presuda za zločine u Srebrenici

Haški tribunal će u petak izreći pravosnažnu presudu petorici bivših oficira Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici počinjene u ljeto 1995. godine.

17 Novembar 2014

Presuda Popoviću i ostalima 30. januara

Apelaciono vijeće Haškog tribunala će 30. januara izreći presudu Vujadinu Popoviću i još četvorici optuženih, koji su u prvostepenom postupku osuđeni za genocid i druge zločine u Srebrenici počinjene u julu 1995. godine.   

5 Novembar 2014

Pročitan iskaz optuženog Ostoje Stanišića

Na suđenju za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz optuženog Ostoje Stanišića dat istražiocu Haškog tribunala u svojstvu osumnjičenog.

22 April 2014

Komanda o ubijanju Srebreničana

U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid počinjen u Srebrenici, pročitan je iskaz haškog osuđenika Miroslava Deronjića u kojem stoji da mu je tadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao da srebreničke zarobljenike treba ubiti.

4 Februar 2014

Jedan čovjek, jedan metak

Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Stanko Kojić rekao je da je Aleksandar Cvetković vozio pripadnike Desetog diverzantskog odreda na Vojnu ekonomiju Branjevo, gdje je ubijeno više stotina Bošnjaka, ali da ne zna da li je on učestvovao u ubistvima.

3 Februar 2014

Kos koriguje izjave o strijeljanju na Branjevu

U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, kao svjedok Tužilaštva BiH svjedočio je Franc Kos, koji je ispričao kako je s drugim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda učestvovao u strijeljanju zarobljenika na farmi Branjevo.

22 Januar 2014

Beara optužuje policiju

Bivši pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Ljubiša Beara negirao je na suđenju Radovanu Karadžiću krivicu za genocid počinjen u Srebrenici, optužujući srpsku policiju za masovna ubistva srebreničkih Muslimana u julu 1995. godine.

21 Januar 2014

Svjedok: Bolje u Trnopolju nego na ulici

Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, svjedok Boško Mandić je kazao da “nijedan organ vlasti nije organizovao niti podstakao uklanjanje nesrba iz Prijedora”.

6 Novembar 2013

Uveličavanje i umanjivanje

Tužioci na suđenju Radovanu Karadžiću dokazivali su da svjedok Odbrane Vujadin Popović nije bio “nevini prolaznik” na više lokacija strijeljanja hiljada srebreničkih Muslimana počinjenih u julu 1995. godine, već “zdušni učesnik” i jedan od glavnih počinilaca zločina.

4 Novembar 2013

Za Srebrenicu krivi “opasni ljudi iz vojne bezbjednosti”

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač okrivio je za masakr u Srebrenici “opasne ljude iz vojne službe bezbjednosti” na čelu s njenim načelnikom Ljubišom Bearom.

31 Oktobar 2013

Karadžić nije znao za strijeljanje Srebreničana

Na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, Tomislav Kovač je kazao da optuženi nije znao ništa o masovnom ubistvu muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice.

27 Septembar 2013

Karadžić traži Krajišnika i Mladića

Bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik i ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić na spisku su svjedoka Odbrane koji je Radovan Karadžić dostavio Haškom tribunalu.

5 Septembar 2013

Ubijanje u vojnom smislu

Vježba evakuacije osoblja iz zgrade Međunarodnog tribunala u Haagu prekinula je suđenje Ratku Mladiću, što je optuženi prokomentarisao riječima da je predsjednik Amerike Barack Obama “naredio bombardovanje Sirije”.
1 August 2013

Pohvale za odličan posao

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Franc Kos izjavio je da je, poslije strijeljanja stotina srebreničkih Muslimana na farmi Branjevo, potpukovnik Ljubiša Beara u kafiću pohvalio počinioce zločina za “odlično odrađen posao” i obećao da će im “država biti zahvalna”.