Jezik / Language:
 
Lica: Bašić Eniz
6 Oktobar 2015

Eniz Bašić osuđen na dvije godine zatvora

Kantonalni sud u Zenici osudio je Eniza Bašića na dvije godine zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području ove općine.

30 Septembar 2015

Odbrana Bašića tvrdi da su svjedoci bili nepouzdani

Odbrana Eniza Bašića istakla je u završnoj riječi da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati krivnju optuženog i zatražila od Kantonalnog suda u Zenici da ga oslobodi.

9 Septembar 2015

Zatražena osuđujuća kazna za Eniza Bašića

Pred Kantonalnim sudom u Zenici zatražena je osuđujuća presuda za Eniza Bašića, optuženog za ratni zločin počinjen u zeničkom selu Vardište.

24 Juli 2015

Odbrana tvrdi da nije bilo nečovječnog postupanja

Iznošenjem materijalnih dokaza Odbrane pred Kantonalnim sudom u Zenici okončan je dokazni postupak na suđenju Enizu Bašiću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Zenice.

9 Juli 2015

Bašić tvrdi da nije odveo civile

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Eniz Bašić izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici da on nema nikakve veze sa odvođenjem civila koji su kasnije pronađeni mrtvi.

16 Juni 2015

Uloženi materijalni dokazi

U nastavku suđenja Enizu Bašiću za zločin počinjen u Zenici, uloženi su materijalni dokazi Kantonalnog tužilaštva.

28 Maj 2015

Optuženi Bašić na ratištu

Na suđenju Enizu Bašiću pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedok Odbrane je rekao da je optuženi u proljeće 1993. godine bio na ratištu.

12 Maj 2015

Strah od smrti

U nastavku suđenja Enizu Bašiću za zločine počinjene na području Zenice, vještak medicinske struke iznio je nalaz o strahu koji su osjećali oštećeni kada su odvedeni iz kuće.

23 April 2015

Svjedok mijenja iskaz

U nastavku suđenja Enizu Bašiću, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici je kazao da nije vidio optuženog kako odvodi civile iz sela Vardište 1993. godine.‏
1 April 2015

Svjedok sa zdravstvenim problemima

Suđenje Enizu Bašiću nastavljeno je pred Kantonalnim sudom u Zenici ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva, nakon što planirani svjedok nije došao zbog zdravstvenih problema.

23 Februar 2015

Odgođeno suđenje Enizu Bašiću

Kantonalni sud u Zenici odgodio je nastavak suđenja Enizu Bašiću s obzirom da svjedokinja Tužilaštva nije došla na ročište.

2 Februar 2015

Vidio odvođenje komšije

Svjedok Tužilaštva je izjavio da je vidio optuženog Eniza Bašića kako odvodi komšiju Luku Šestana, čije je ugljenisano tijelo pronađeno nekoliko dana kasnije, kao i tijela još dvojice civila.

5 Januar 2015

Razgovor s Bašićem u dvorištu

Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici je kazao da je optuženog Eniza Bašića vidio kako naoružan stoji ispred dvije osobe koje su nekoliko dana kasnije pronađene mrtve.

22 Decembar 2014

Odvođenje oca

Svjedokinje Dragica Krišto i Mirjana Jovanović ispričale su pred Kantonalnim sudom u Zenici kako je optuženi Eniz Bašić odveo njihovog oca, čije je ugljenisano tijelo pronađeno dva dana kasnije.

1 Decembar 2014

Odvođenje iz Vardišta

Svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Zenici ispričala je na suđenju Enizu Bašiću kako je saznala da je optuženi učestvovao u odvođenju dva civila iz sela Vardište (općina Zenica).