Jezik / Language:
 
Lica: Andrun Nikola
9 Januar 2007

Štrajk glađu optuženih za ratne zločine

Zbog štrajka glađu četvorice optuženih za ratne zločine pred Sudom BiH odgođeno izjašnjavanje o krivici.
14 Decembar 2006

Andrunu 13 godina zatvora za zločine u logoru Gabela

Sud BiH je osudio Nikolu Andruna, bivšeg zamjenika upravnika logora Gabela kod Čapljine, na 13 godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništva.
13 Decembar 2006

Andrun: Izricanje presude krajem ove sedmice

Završnim riječima obje strane okončan je dokazni postupak u slučaju Nikola Andrun, koji se tereti za zločine počinjene u logoru Gabela u Hercegovini. Presuda će biti izrečena 14. decembra.
6 Decembar 2006

Presuda Nikoli Andrunu 14. decembra

Obje strane su okončale iznošenje dokaza a Sud je donio odluku da završne riječi na suđenju Nikoli Andrunu, a potom i presuda, budu saopšteni naredne sedmice.
15 Novembar 2006

Andrun: Nastavak iznošenja dokaza odbrane

Svjedoci odbrane negiraju navode o lošim uslovima života u logoru Gabela, te tvrde da optuženi nije zlostavljao zatočenike.
14 Novembar 2006

Andrun: Svjedoci odbrane opisali logor Gabela

Bivši pripadnici HVO-a kao svjedoci odbrane Nikole Andruna opisali su logor Gabela kao civilni logor gdje su zatvorenici imali hrane u izobilju i bili slobodni vikendom.
7 Novembar 2006

Svjedok odbrane: "Andrun je bio zamjenik komandanta"

Dokument predočen u sudnici i svjedočenje jednog od svjedoka odbrane potvrdili su da je Nikola Andrun bio zamjenik upravnika logora Gabela u Čapljini.
6 Novembar 2006

Andrun: Dva svjedoka odbrane

Svjedoci odbrane su pred Sudom BiH govorili o dešavanjima u logoru Gabela ističući da optuženog Nikolu Andruna poznaju samo kao stražara u tom logoru.
30 Oktobar 2006

Andrun: Svjedoci tvrde da je optuženi bio vojnik

Tri svjedoka odbrane govorili o svom iskustvu u logoru Gabela te izjavili kako ne znaju da je optuženi bio išta drugo do obični vojnik.
11 Oktobar 2006

Andrun: Nesigurni svjedok tužilaštva

Svjedok Tužilaštva, kojeg je zbog prethodnih nedolazaka na Sud BiH u srijedu privela sudska policija, dao je oprečne izjave u sudnici.
11 Oktobar 2006

Andrun: Seksualno zlostavljanje zatočenika logora Gabela

Svjedok Tužilaštva opisao je fizička, psihička i seksualna zlostavljanja kroz koja je prošao kao zatočenik u logoru kraj Čapljine.
10 Oktobar 2006

Andrun: Svjedok o nestanku Himzije Dizdara

Svjedok Hasan Tucaković bio je prisutan kada je Himzija Dizdar odveden iz hangara u logoru Gabela, ali nije mogao potvrditi da ga je odveo optuženi Nikola Andrun.
26 Septembar 2006

Andrun: Logoraši molili da ih ubiju

Opisujući brutalna premlaćivanja zatočenika u logoru Gabela, jedan od svjedoka Tužilaštva je rekao kako je bio toliko pretučen da je optuženog Nikolu Andruna molio da ga ubije.
23 Septembar 2006

Neđo Samardžić ponovo pred sudijama

Naredne sedmice će biti razmatrane žalbe koje su uložile obje strane na presudu Neđi Samardžiću. U korist svoje odbrane iskaze će dati Nikola Kovačević i Marko Samardžija.
4 Septembar 2006

Andrun: Problemi sa svjedocima

Tužilaštvo je tražilo da Sud reaguje na njihove tvrdnje kako odbrana Nikole Andruna pokušava kontaktirati svjedoke i nudi novac ako ne daju iskaz.