Jezik / Language:
 
Lica: Ališpago Zulfikar
30 Maj 2016

Novo vještačenje Zulfikara Ališpage

Sud BiH donio je odluku da se izvrši novo vještačenje zdravstvenog stanja Zulfikara Ališpage, optuženog za zločine počinjene u selu Trusina (općina Konjic).

21 Septembar 2015

Novo vještačenje Zulfikara Ališpage

Kako bi se utvrdilo da li zdravlje Zulfikara Ališpage dozvoljava njegovo prisustvo na suđenju, Sudsko vijeće je zatražilo novo vještačenje.

1 Septembar 2015

Za Trusinu 37 godina zatvora

Sud BiH osudio je trojicu bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica. Nihad Bojadžić osuđen je na 15, Nedžad Hodžić na 12, a Mensur Memić na deset godina zatvora.

10 Juli 2015

Izricanje presude za Trusinu pomjereno za septembar

Presudu petorici nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, Sud BiH će objaviti nakon godišnjih odmora.

8 Juni 2015

U julu presuda za zločin u Trusini

Presudu Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica, Sud BiH će objaviti 13. jula.

27 April 2015

Trusina kao legitimni vojni cilj

Drugog dana završne riječi, Odbrana optuženog Nihada Bojadžića je istakla da je akcija na selo Trusina (općina Konjic) imala legitimni vojni cilj.

4 Decembar 2014

Mangupluk kao Hodžićeva fasada

Na suđenju za zločine počinjene na Igmanu, svjedok Odbrane je kazao da je optuženi Nedžad Hodžić od aprila do jula 1993. godine boravio u Jablanici.

20 Oktobar 2014

O kretanju Bojadžića i Ališpage

Na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), svjedoci Tužilaštva BiH su rekli da su Zulfikara Ališpagu vidjeli u Podorašcu (općina Konjic) 15. aprila 1993. godine.

15 Septembar 2014

Bojadžićevo odmaranje na Bradini

Svjedok Odbrane je izjavio da je sa optuženim Nihadom Bojadžićem, nekadašnjim zamjenikom komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), na dan zločina počinjenih u Trusini kod Konjica bio u Pazariću i na Bradini.

11 Septembar 2014

Zulfikar Ališpago kao svjedok Hodžića i Salčina

Odbrane Nedžada Hodžića i Dževada Salčina, optuženih za zločine počinjene na Igmanu, najavile su na statusnoj konferenciji da će kao svjedoka Odbrana saslušati Zulfikara Ališpagu, bivšeg komandanta jedinice za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).

16 Juni 2014

Zatraženo izuzeće sudija iz predmeta “Trusina”

Na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, Odbrana Nihada Bojadžića, jednog od petorice optuženika, zatražila je izuzeće dva člana Sudskog vijeća.

9 Juni 2014

Zahtjev za povlačenje sudija iz predmeta “Trusina”

Odbrana Nihada Bojadžića je na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica navela da dva člana Sudskog vijeća moraju razmotriti povlačenje iz predmeta nakon presude Edinu Džeki za zločine u ovom selu.

6 Juni 2014

Edinu Džeki 12 godina zatvora

Sud BiH osudio je Edina Džeku na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenog 16. aprila 1993. u Trusini kod Konjica.

5 Maj 2014

Bez razgovora o napadu na Trusinu

Optuženi Nihad Bojadžić u nastavku svjedočenja je rekao kako nije znao da će njegovi saborci 16. aprila 1993. godine učestvovati u napadu na selo Trusina (općina Konjic).

28 April 2014

Bojadžić tvrdi da nije znao za Trusinu

Nisam rukovodio napadom na Trusinu niti sam dao naredbu da niko u selu ne smije ostati živ, rekao je trećeg dana svjedočenja u svoju korist optuženi Nihad Bojadžić, bivši zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).