Jezik / Language:
 
Lica: Ahmić Azem
8 April 2015

Osuđeni za premlaćivanje srpskog civila

Pravosnažnom presudom Vrhovnog suda Federacije BiH, Nedžad Orić, Hamed Salihović i Azem Ahmić osuđeni su na po godinu i osam mjeseci zatvora zbog zločina u Srebreniku počinjenog u julu 1995. godine.

8 Juli 2014

Ukinuta presuda za zločine u Srebreniku

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu kojom je Nedžad Orić osuđen na četiri, a Hamed Salihović i Azem Ahmić na po godinu dana zatvora za zločine počinjene u Srebreniku.
14 Maj 2014

Iznesene žalbe na presudu za zločin u Srebreniku

U žalbama na presudu za zločine počinjene u Srebreniku, Federalno tužilaštvo je zatražilo da se Hamedu Salihoviću i Azemu Ahmiću izreknu kazne duže od jedne godine zatvora, te da se potvrdi četverogodišnja kazna Nedžadu Oriću, dok su Odbrane tražile ukidanje presude.
5 Novembar 2013

Ukinuta presuda Salihoviću, Oriću i Ahmiću

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu kojom su Hamed Salihović, Nedžad Orić i Azem Ahmić osuđeni zbog zločina počinjenog u Srebreniku i naredio da se suđenje ponovi.

15 Maj 2013

Ratni zločin ili premlaćivanje pod zastarom

Na žalbenoj sjednici trojici optuženih za zločin počinjen u Srebreniku, Optužba je pred Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) zatražila povećanje kazne, dok su Odbrane predložile oslobađanje ili obnovu suđenja.

11 Januar 2013

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Dvije optužnice za ratne zločine

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) u protekloj godini podiglo je dvije optužnice za ratne zločine počinjene u selu Smoluća i na području općine Kalesija.
19 Septembar 2012

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Ukupno pet godina zatvora

Kantonalni sud u Tuzli osudio je Nedžada Orića na tri, a Hameda Salihovića i Azema Ahmića na po godinu dana zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Srebreniku.
28 August 2012

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Odgođeno iznošenje završnih riječi

Nastavak suđenja Hamedu Salihoviću, Nedžadu Oriću i Azemu Ahmiću pred Kantonalnim sudom u Tuzli odgođen je zbog zahtjeva jednog od branilaca. Iznošenje završnih riječi zakazano je za 12. septembar.
10 Juli 2012

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Nejasan motiv

Na suđenju za zločin počinjen u Srebreniku, vještak neuropsihijatar zaključio je da je optuženi Nedžad Orić imao smanjenu sposobnost procjene ponašanja u vrijeme kada je u julu 1995. godine djelo počinjeno.
30 Mart 2012

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Zatraženo privođenje optuženog

Nakon što optuženi Nedžad Orić nije pristupio na suđenje, predsjedavajuća Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Tuzli naložila je da ga na naredno suđenje privede Sudska policija.
30 Januar 2012

Lokalno pravosuđe – Salihović i ostali: Otkazan nastavak suđenja

Zbog bolesti optuženog Nedžada Orića, Kantonalni sud u Tuzli je nastavak suđenja za ratni zločin počinjen u Srebreniku otkazao do 27. februara.