Jezik / Language:
 
Lica: Adamović Marko
3 Decembar 2014

Smanjene kazne zatvora Adamoviću i Lukiću

Trećestepeno vijeće Suda BiH smanjilo je za po dvije godine zatvora kaznu Marku Adamoviću i Bošku Lukiću za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Ključa.

18 Septembar 2014

Žalbe na osuđujuću presudu Lukiću i Adamoviću

Odbrane nepravomoćno osuđenih Boška Lukića i Marka Adamovića za zločine na području Ključa počinjene u ljeto 1992. godine zatražile su od Trećestepenog vijeća Državnog suda da donese oslobađajuću presudu.
23 Decembar 2013

Lukić u bjekstvu – Adamović uhapšen

Za Boškom Lukićem, koji je osuđen na 14 godina zatvora za zločine u Ključu, raspisana je međunarodna potjernica, dok je Marko Adamović uhapšen i sproveden u pritvor.

20 Decembar 2013

Adamoviću i Lukiću 36 godina – moguće hapšenje

Sud BiH je osudio Marka Adamovića na 22, a Boška Lukića na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Ključu u ljeto 1992. godine.

10 Decembar 2013

Odgođeno izricanje dvije presude

Sud BiH odgodio je izricanje presude optuženima za zločine počinjene u Bugojnu, kao i na području Ključa.

4 Decembar 2013

Strah od rata

Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedoci Marko Adamović i Mikan Davidović su negirali da su srpske snage protjerivale bošnjačko i hrvatsko stanovništvo u opštinama Ključ i Sanski Most.

8 Novembar 2013

Presuda Lukiću i Adamoviću 12. decembra

Odbrana Marka Adamovića, optuženog za zločine počinjene na području opštine Ključ, zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH da se nakon obnovljenog suđenja optuženi oslobodi. Izricanje presude zakazano je za 12. decembar.

29 Oktobar 2013

Sudilo mu se zbog funkcije

Odbrana Boška Lukića, koji se tereti za zločine počinjene na području opštine Ključ, zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH da nakon obnovljenog suđenja optuženog oslobodi.

28 Oktobar 2013

Tužilaštvo traži dugotrajni zatvor

Tužilaštvo BiH je zatražilo da nakon obnovljenog suđenja Marko Adamović i Boško Lukić, optuženi za zločine počinjene na području opštine Ključ, budu osuđeni na dugotrajnu kaznu zatvora.

26 August 2013

Kondić ne može pratiti suđenje

Vještaci medicinske struke zaključili su da optuženi Vinko Kondić zbog Parkinsonove bolesti nije sposoban pratiti sudski proces, saopćeno je na statusnoj konferenciji na suđenju za zločine počinjene u Ključu.

6 Mart 2013

Početak obnovljenog suđenja 6. marta

Obnovljeno suđenje Marku Adamoviću i Bošku Lukiću, optuženima za zločine počinjene na području opštine Ključ, počeće 6. marta ove godine ponovnim preslušavanjem iskaza svjedoka iz prvostepenog postupka, odlučeno je na statusnoj konferenciji.

18 April 2011

Adamović i Lukić: Isključena javnost

Na suđenju Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za zločine počinjene u Ključu, iskaz je dao zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, ali bez prisustva javnosti.
13 April 2011

Adamović i Lukić: Optuženi čekao zadatke

Vještak za vojna pitanja na suđenju za zločin počinjen u Ključu, izjavio je da optuženi Boško Lukić, kao komandant Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Ključ, nije imao konkretne zadatke.

22 Mart 2011

Adamović i Lukić: Bez komandne odgovornosti

Slobodan Kosovac, vojni vještak odbrane Boška Lukića i Marka Adamovića, tvrdi da bataljon Teritorijalne odbrane (TO) opštine Ključ “nije postojao” tokom 1992. godine, te da optuženi nisu imali komandne odgovornosti.
28 Januar 2011

Lokalno pravosuđe: Istinom do pravde

Na sastanku održanom s predstavnicima Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i policije, žrtve s područja Ključa su izrazile zadovoljstvo radom tih institucija na pronalaženju i procesuiranju odgovornih za ratne zločine.