Jezik / Language:
 

Grad: Žepa

8 April 2015

Tolimiru potvrđena doživotna kazna

Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je doživotnu kaznu zatvora Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

24 Mart 2015

Konačna presuda Tolimiru 8. aprila

Haški tribunal će 8. aprila izreći konačnu presudu Zdravku Tolimiru, bivšem visokom oficiru Vojske Republike Srpske (VRS) kojem je u prvostepenom postupku izrečena doživotna kazna zatvora za genocid počinjen u Srebrenici i Žepi.

19 Februar 2015

Mladićeve naredbe o napadu na Žepu

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane je kazao da je optuženi odmah po zauzimanju Srebrenice naredio snagama Vojske Republike Srpske (VRS) da krenu na obližnju enklavu Žepu.

16 Decembar 2013

Zatražene dodatne mjere za Rackovića

Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje i pooštravanje mjera zabrane Vitomiru Rackoviću, optuženom za zločine počinjene u Višegradu. Odbrana smatra da su mjere prestrogo definisane.

30 Oktobar 2013

Plan razdvajanja Srebrenice i Žepe

U odbranu Radovana Karadžića svjedočio je penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Živanović, koji je negirao da je postojao plan ubijanja Muslimana zarobljenih poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine.

19 Septembar 2013

Karadžić preskočio Mladića

Odbrana Ratka Mladića sugerisala je pred Tribunalom u Haagu da je u martu 1995. tadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njene vojske Radovan Karadžić “preskočio” Glavni štab Vojske Republike Srpske (GŠ VRS) kada je nižim jedinicama naredio da u Srebrenici stvore “nepodnošljivu situaciju” za muslimanske civile.

18 Septembar 2013

Nezakonita direktiva protiv civila

Na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Manojlo Milovanović je ocijenio da je bila nezakonita “Direktiva broj sedam”, kojom je vrhovni vojni komandant Radovan Karadžić naložio VRS da se u Srebrenici i Žepi “stvori nepodnošljiva situacija potpune nesigurnosti, bez nade u daljnji opstanak i život civilnog stanovništva”.

16 Juli 2013

Mladić “nadređen jedinicama u Srebrenici”

Penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS) Ljubomir Obradović posvjedočio je da je Ratko Mladić, kao komandant Glavnog štaba VRS-a, u julu 1995. bio nadređen jedinicama koje su učestvovale u zločinima u Srebrenici.

28 Juni 2013

Prisluškivani Mladićevi razgovori o Žepi

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, zaštićeni svjedok RM-316 je kazao da je u julu 1995. godine presreo razgovor optuženog u kojem je ovaj rekao da namjerava evakuisati kompletno stanovništvo Žepe.

22 Maj 2013

Sankcije enklavama

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Mirko Trivić izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da je direktiva Radovana Karadžića iz marta 1995. da VRS u Srebrenici i Žepi stvori “nepodnošljivu situaciju” za život i opstanak muslimanskog stanovništva bilo svojevrsno uvođenje sankcija.

21 Maj 2013

Mladić u ofanzivi na Srebrenicu i Žepu

Bivši pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Mirko Trivić potvrdio je da je u julu 1995. Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a kojem se sudi za genocid, bio direktno uključen u ofanzivu na Srebrenicu.

29 Januar 2013

Mladić: Lični sukob

Tokom unakrsnog ispitivanja bivšeg komandanta UNPROFOR-a Ruperta Smitha, Odbrana Ratka Mladića istakla je da su “plavi šljemovi” Ujedinjenih nacija (UN) 1995. godine bili pristrasni u korist Bošnjaka, što je svjedok negirao.
16 Novembar 2012

Presuda Tolimiru 12. decembra

Haški tribunal izreći će 12. decembra presudu penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid u Srebrenici.
20 April 2012

Karadžić: Nezakonita naređenja

Na suđenju Radovanu Karadžiću, vojni analitičar Haškog tužilaštva Richard Butler ocijenio je da je Karadžićeva Direktiva broj 4, upućena Vojsci Republike Srpske (VRS) u jesen 1992. godine, bila “protivzakonita” zato što je nalagala “vojni napad na civilno stanovništvo” u istočnoj Bosni.
9 Februar 2012

Karadžić: Optuženi potpisao Direktivu 7

Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu svjedočila je njegova saradnica Mira Mihajlović, koja je potvrdila autentičnost protokola i dnevnika koje je vodila o njegovim susretima i telefonskim razgovorima u periodu od 1993. do 1996. godine, a koji su u posjedu Haškog tužilaštva.