Jezik / Language:
 

Grad: Zenica

7 Juli 2016

Maltretiranje sinova

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Nemili, Kantonalno tužilaštvo u Zenici pročitalo je iskaz svjedokinje u kojem je opisala kako su joj nepoznati vojnici maltretirali sinove i djevera.
7 Juni 2016

Bolest ili umiranje optuženih za ratne zločine

U Sudu BiH trenutno je devet predmeta ratnih zločina koji su u fazi mirovanja“, dok je protiv deset optuženih obustavljeno suđenje za ratne zločine zbog njihove smrti.

17 Maj 2016

Zatrpavanje zemljom sa kamenom na leđima

U Kantonalnom sudu u Zenici, braća Niko i Petar Savić ispričali su kako su u junu 1992. godine maltretirani prilikom pretresa zaseoka Gojakovac (općina Zenica).

20 April 2016

Maltretiranje oca u Nemili

Svjedokinja Tužilaštva Randžija Nedić posvjedočila je pred Kantonalnim sudom u Zenici da su u ljeto 1992. godine u mjestu Nemila nepoznati vojnici tukli i mučili njenog oca.

5 April 2016

Počelo suđenje za zločin u Nemili

Čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom u Zenici počelo je suđenje Asimu Mešinoviću, Ernardu Neslanoviću i Safetu Kovačeviću za zločin u Nemili kod Zenice.

30 Novembar 2015

Oslobođeni Đerahović i Šarić

Kantonalni sud u Zenici oslobodio je optužbe za ratni zločin Seđada Đerahovića i Jasmina Šarića, bivše pripadnike Armije BiH (ABiH).

24 Novembar 2015

Presuda Đerahoviću i Šariću naredne sedmice

Kantonalni sud u Zenici zakazao je izricanje presude Seđadu Đerahoviću i Jasminu Šariću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH), za ponedjeljak, 30. novembar.

3 Novembar 2015

Krvavi i vezani Božići

Na suđenju za zločin počinjen na području Zenice, pročitan je iskaz svjedoka Odbrane u kojem stoji da je čuo da optuženi Jasmin Šarić i Seđad Đerahović nisu bili među vojnicima koji su u ljeto 1992. godine vodili krvave Anđelka, Nedeljka i Veseljka Božića.

6 Oktobar 2015

Eniz Bašić osuđen na dvije godine zatvora

Kantonalni sud u Zenici osudio je Eniza Bašića na dvije godine zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području ove općine.

30 Septembar 2015

Odbrana Bašića tvrdi da su svjedoci bili nepouzdani

Odbrana Eniza Bašića istakla je u završnoj riječi da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati krivnju optuženog i zatražila od Kantonalnog suda u Zenici da ga oslobodi.

16 Septembar 2015

Đerahović tvrdi da nije naudio kolegi

U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Zenice, optuženi Jasmin Šarić izjavio je da je učestvovao u pretresu kuća, ali da ni na koji način nije naudio porodici Božić.

9 Septembar 2015

Zatražena osuđujuća kazna za Eniza Bašića

Pred Kantonalnim sudom u Zenici zatražena je osuđujuća presuda za Eniza Bašića, optuženog za ratni zločin počinjen u zeničkom selu Vardište.

24 Juli 2015

Odbrana tvrdi da nije bilo nečovječnog postupanja

Iznošenjem materijalnih dokaza Odbrane pred Kantonalnim sudom u Zenici okončan je dokazni postupak na suđenju Enizu Bašiću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Zenice.

14 Juli 2015

Alibi za optuženog Šarića

U nastavku suđenja Seđadu Đerahoviću i Jasminu Šariću pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedoci Odbrane su kazali da optuženi Šarić nije učestvovao u maltretiranju porodice Božić.

9 Juli 2015

Bašić tvrdi da nije odveo civile

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Eniz Bašić izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici da on nema nikakve veze sa odvođenjem civila koji su kasnije pronađeni mrtvi.