Jezik / Language:
 

Grad: Vojno

18 Februar 2011

Radić i ostali: Sumnja u istinitost iskaza svjedoka

U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za zločine u Vojnom kod Mostara, Odbrana optuženog Dragana Šunjića je rekla kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivična djela za koja se tereti, te od Apelacionog vijeća zatražila da donese oslobođajuću presudu.
11 Februar 2011

Radić i ostali: “Amaterski” snimak razmjene

U nastavku obnovljenog suđenja četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za zločine počinjene u Vojnom kraj Mostara, prezentiran je snimak razmjene civila iz decembra 1993. godine.
9 Februar 2011

Radić i ostali: “Sabiralište” u Vojnom

Na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u Vojnom kod Mostara, Slavko Puljić, general-bojnik, ponovno je dao iskaz kao svjedok Odbrane optuženog Marka Radića, rekavši da je čuo za “postojanje tog logora”.
22 Oktobar 2010

Radić i ostali: Novi branilac prvooptuženog

Apelaciono vijeće je razriješilo dužnosti advokata Dragana Barbarića, a prvooptuženog Marka Radića će od sada braniti Ragib Hodžić iz Zenice.
28 Septembar 2010

Radić i ostali: Iznenadna izmjena branioca

Obnovljeno suđenje za zločine nad zatočenicima u Vojnom kod Mostara odgođeno je zbog promjene branioca prvooptuženog Marka Radića, koji je u petoj godini postupka otkazao punomoć advokatu Draganu Barbariću.

24 Septembar 2010

Radić i ostali: Sadističko iživljavanje

Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva na obnovljenom suđenju četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kazao je kako je više puta premlaćivan i mučen tokom zatočeništva u logoru Vojno u blizini Mostara.
23 Septembar 2010

Korićanske stijene: Svjedok na liječenju u Švicarskoj

Glavni pretres na suđenju petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama počinjen u augustu 1992. godine, odgođen je zbog neprisustva zaštićenog svjedoka koji je trebao dati iskaz u korist Tužilaštva BiH.
16 Septembar 2010

Radić i ostali: Veliki broj zaštićenih svjedoka

Na obnovljenom suđenju četvorici optuženih za zločine počinjene u Vojnom kod Mostara, Odbrane su se žalile zbog velikog broja zaštićenih svjedoka Tužilaštva BiH.
3 August 2010

"Manipulacija" mjestima sjećanja

Zbog nepostojanja državnog zakona, spomenici žrtvama proteklog rata u BiH podižu se na raznim mjestima, ovisno o volji vladajuće političke strukture, i vrlo često nose poruke mržnje koje podižu tenzije u društvu.
4 Januar 2010

Pet godina BIRN-a BiH

I u 2009. godini, petoj kako djeluje, Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je uspjela održati pažnju javnosti na temama što se tiču procesuiranja ratnih zločina i procesa suočavanja s prošlošću, ali i profesionalnog rada medija koji se bave ovim pitanjima.
27 Novembar 2008

Radić i ostali: Ultimatumi u sudnici

Dragan Šunjić izrazio sumnju da dokazi koje njegova Odbrana ulaže u spis neće biti razmatrani ukoliko se detaljno ne obrazlože na glavnom pretresu.
12 Septembar 2008

Radić i ostali: Odgođeno ispitivanje svjedoka

Zbog propusta Odbrane da na vrijeme dostavi Tužilaštvu BiH dokumente koje je namjeravala uvesti kao dokaze, odgođeno ispitivanje svjedoka Aničića.
5 Septembar 2008

Radić i ostali: Angažman na liniji

Svjedoci Odbrane Damira Brekala tvrde da ne znaju ništa o učešću optuženog u zločinima u Vojnom.
28 August 2008

Radić i ostali: Još jedno ročište zatvoreno za javnost

Zbog saslušanja bivše zatvorenice logora Vojno, Sud BiH isključio javnost sa nastavka suđenja četvorici bivših pripadnika HVO-a.
18 Juli 2008

Radić i ostali: Bez saznanja

Bivši pripadnik Brigadne vojne policije HVO-a kao svjedok Odbrane tvrdi da “nije znao” za postojanje zatvora u Vojnom.