Jezik / Language:
 

Grad: Vitez

5 Septembar 2016

Akeljić i drugi: Suđenje za zločine u Vitezu kreće ispočetka

Suđenje petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Viteza zbog neodržavanja ročišta više od mjecec dana i izmjene sastava Sudskog vijeća krenuće 19. septembra ispočetka.

27 Juni 2016

Odgođena statusna konferencija zbog nedolaska branitelja

Statusna konferencija koja je trebala biti održana na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, odgođena je zbog nedolaska advokata Dževada Kadribašića.
23 Maj 2016

Presuda Čolomanu 10. juna

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH završen je dokazni postupak na suđenju Jasminu Čolomanu za ratni zločin počinjen u Vitezu. Iznošenje završnih riječi zakazano je za 6. juni, a konačna presuda bit će izrečena četiri dana kasnije.

25 April 2016

Svjedoku tražili da ublaži iskaz

Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Optužbe pričao je o premlaćivanju, vođenju na strijeljanje, seksualnom maltretiranju i prisilnim radovima tokom zatočeništva u “Crnoj kući”, zatvoru u mjestu Kruščica.
11 April 2016

Apel komšijama da pomognu u pronalasku 30 Ahmićana

Pored magistralnog puta M-5, na dionici između sela Ahmići i Šantići u općini Vitez, osvanuli su veliki plakati na kojima su imena i fotografije 116 ubijenih mještana Ahmića, a s druge strane imena i fotografije 30 nestalih čija je sudbina i danas nepoznata.

11 April 2016

Crni dani u “Crnoj kući”

Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, svjedok Optužbe pričao je o premlaćivanju, vođenju na strijeljanje i prisilnim radovima tokom zatočeništva u zatvoru “Crna kuća”, u mjestu Kruščica.
8 April 2016

Čoloman nije došao na ročište

Planirani početak obnovljenog suđenja za zločine počinjene u Vitezu odgođeno je zbog nedolaska optuženog Jasmina Čolomana.

4 April 2016

Žestoko batinanje u “Crnoj kući”

Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, prvi svjedok Optužbe ispričao je da je više puta udaran tokom zatočeništva u “Crnoj kući”, koja se nalazila u mjestu Kruščica.

14 Mart 2016

Počelo suđenje za zločine na području Viteza

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje Minetu Akeljiću, Šabanu Haskiću, Senadu Bilalu, Hazimu Patkoviću i Šemsudinu Đeliloviću za zločine protiv hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u mjestu Kruščica (općina Vitez).

23 Februar 2016

Suđenje za zločine u Vitezu počinje 14. marta

Suđenje petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Viteza počet će u ponedjeljak, 14. marta.
21 Januar 2016

Tužilaštvo traži ukidanje presude za zločin u Vitezu

Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom je Jasmin Čoloman oslobođen optužbi za zločin počinjen 1993. nad hrvatskim stanovništvom na području Viteza.

7 Januar 2016

Potvrđena optužnica za zločine u Vitezu

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala, Hazima Patkovića i Šemsudina Đelilovića zbog zločina počinjenih na području Viteza.

11 Decembar 2015

Podignuta optužnica zbog zločina u “Crnoj kući”

Tužilaštvo BiH je protiv pet osoba podiglo optužnicu za ratni zločin počinjen u Vitezu.

6 Juli 2015

Jasmin Čoloman oslobođen optužbi

Sud BiH oslobodio je Jasmina Čolomana optužbi za zločin počinjen 1993. nad Hrvatima na području Viteza.

3 Juli 2015

Analiza Čoloman: Ubistva hrvatskih zatočenika

Nakon osam mjeseci suđenja za ubistva i ranjavanje civila u mjestu Počulica kod Viteza, Sud BiH će 6. jula izreći presudu Jasminu Čolomanu, bivšem pripadniku Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH).