Jezik / Language:
 

Grad: Vareš

27 Juni 2016

Erminu Čurtiću pet i po godina zatvora

Kantonalni sud u Sarajevu po treći put je proglasio krivim Ermina Čurtića za zločine počinjene na području Vareša, te ga osudio na pet i po godina zatvora.

10 Maj 2016

Završen dokazni postupak za zločine u Varešu

U Kantonalnom sudu u Sarajevu završen je dokazni postupak na obnovljenom suđenju Erminu Čurtiću za zločin počinjen na području općine Vareš. Iznošenje završnih riječi zakazano je za 27. juni.

19 April 2016

Čurtićev udarac u lice

Na obnovljenom suđenju Erminu Čurtiću za zločine počinjene 1993. na području Vareša, svjedokinja Tužilaštva se prisjetila kako ju je optuženi udario čizmom u lice.
15 April 2016

Bašić traži ponavljanje postupka zbog novog dokaza

Odbrana Muhidina Bašića, pravosnažno osuđenog za silovanje jedne osobe u Varešu 1994. godine, zatražila je poništavanje i ponavljanje krivičnog postupka nakon što je pronađen novi materijalni dokaz.

11 April 2016

Odgođeno suđenje Čurtiću zbog nedolaska svjedoka

Suđenje Erminu Čurtiću, optuženom za zločine počinjene 1993. godine na području Vareša, odgođeno je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu zbog nedolaska dva svjedoka.


11 Februar 2016

Ponovo počelo suđenje Erminu Čurtiću

Suđenje Erminu Čurtiću za zločine počinjene 1993. na području Vareša ponovo je počelo pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

17 August 2015

Koverte koje mijenjaju život

Tri supruge osuđenika za silovanje počinjeno u ratu kažu da im se život “okrenuo naopačke” kada su na vrata stigle koverte u kojima su bile optužnice protiv njihovih muževa. Ipak, nikad nisu posumnjale u svoje muževe i ostale su uz njih.

3 Juli 2015

Ukinuta presuda Erminu Čurtiću

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu kojom je Ermin Čurtić bio osuđen na pet i po godina zatvora za zločine počinjene u Varešu, te odlučio da se postupak protiv njega vodi iznova pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

6 Maj 2015

Zatraženo oslobađanje Čurtića

Odbrana Ermina Čurtića zatražila je od Vrhovnog suda FBiH oslobađanje od optužbi za zločine počinjene u Varešu, dok je Federalno tužilaštvo zatražilo da se potvrdi prvostepena presuda kojom je osuđen na pet i po godina zatvora.

20 Mart 2015

Mirsadu Šijaku smanjena kazna

Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je za dva mjeseca jedinstvenu kaznu kojom je Mirsad Šijak u dva predmeta osuđen za ratni zločin.

17 April 2014

Bašiću i Šijaku potvrđeno po sedam godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka na po sedam godina zatvora za silovanje jedne osobe u Varešu.

20 Januar 2014

Ilijašević ide u zatvor nakon žalbe

Županijski sud u Zadru je prihvatio presudu kojom je odbjegli Dominik Ilijašević zvani Como osuđen na 15 godina zbog ratnog zločina i ubistva.

23 Decembar 2013

Hrvatska uskoro odlučuje o Ilijaševiću

Županijski sud u Zadru trebao bi odluku o izvršenju zatvorske kazne odbjeglom Dominiku Ilijaševiću zvanom Como donijeti sredinom januara 2014. godine.

7 Novembar 2013

Čurtiću pet i po godina zatvora

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Ermina Čurtića na pet i po godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima na području Vareša počinjenih u oktobru 1993. godine.

5 Novembar 2013

Uložene žalbe na presudu za silovanje

Tužilaštvo BiH i Odbrane su iznijeli žalbe na nepravomoćnu presudu kojom su Muhidin Bašić i Mirsad Šijak osuđeni na po sedam godina zatvora za silovanje jedne osobe u Varešu.