Jezik / Language:
 

Grad: Travnik

24 August 2016

Melić: Pomagao komšijama i dobio batine

Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, optuženi Safet Melić je izjavio da je pomagao oštećenim Radivoju i Simi Tegeltiji tokom njihovog boravka u zatvoru travničke kasarne krajem 1992. godine.

23 August 2016

Maktouf objasnio razloge za tužbu

Abduladhim Maktouf tužio je Bosnu i Hercegovinu tražeći oko 280.000 konvertibilnih maraka (KM) naknade materijalne i nematerijalne štete zbog nezakonitog zatvaranja.

22 August 2016

Maktouf: Svjedočenje o godinama u zatvoru

Abduladhim Maktouf u utorak će se pojaviti u sudnici Suda BiH zbog zahtjeva za naknadu nematerijalne štete jer je umjesto osude na tri godine za ratni zločin u zatvoru proveo pet godina. Od države BiH na ime štete koja mu je nanesena potražuje 283.160 konvertibilnih maraka (KM).


15 Juli 2016

Šarić: Ukinuta četverogodišnja kazna

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je četverogodišnju kaznu Bruni Šariću za zločin nad civilnim stanovništvom počinjen u maju 1992. u Travniku.

29 Juni 2016

Povrede na licu zarobljenika

Saslušanjem prvih svjedoka Odbrane pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku nastavljeno je suđenje Safetu Meliću optuženom za zločin protiv civila počinjen 1992. godine u travničkoj kasarni.

24 Juni 2016

Predmet protiv Abu Džafera prebačen u Novi Travnik

Sud BiH je postupak protiv Mirsada Hodžića zvanog Abu Džafer, kojeg je Državno tužilaštvo optužilo za otmicu i mučenje trojice hrvatskih civila u Travniku 1993. godine, prebacio na daljnje procesuiranje Kantonalnom sudu u Novom Travniku.

8 Juni 2016

Pritvor i zatvor u travničkoj kasarni

Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, dva svjedoka su ispričala kakvi su bili uslovi u zatvoru koji je bio u travničkoj kasarni.

8 Juni 2016

Maktouf se vraća u BiH – traži odštetu

Abduladhim Maktouf se uskoro vraća u BiH i tužio je državu da mu nadoknadi 200.000 KM zbog nezakonitog zatvaranja.

3 Juni 2016

Sud konstatovao da Alić negira krivnju

Kantonalni sud u Novom Travniku konstatovao je u zapisnik da je Hasan Alić negirao krivnju za zločine počinjene na području Travnika 1993. godine.

24 Maj 2016

Hasan Alić u pratnji medicinskog tima priveden na sud

Hasan Alić, optužen za zločin počinjen 1993. u Travniku, priveden je u pratnji medicinskog tima na ročište za izjašnjenje o krivnji pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku.

24 Maj 2016

Halid Genjac - svjedok Tužilaštva BiH

Halid Genjac, jedan od ključnih ljudi Stranke Demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine biće svjedok Tužiteljstva BiH protiv bivšeg pripadnika odreda "El Mudžahid".


20 Maj 2016

Podignuta optužnica za zločine u Travniku

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirsada Hodžića zvanog Abu Džafer, bivšeg pripadnika odreda “El Mudžahid” Armije BiH, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Travnika.
17 Maj 2016

Zatvor u travničkoj kasarni

U nastavku suđenja Safetu Meliću pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, svjedok Optužbe je rekao da na zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) u zatvoru u travničkoj kasarni nije vidio povrede.

28 April 2016

Naredba za privođenje Hasana Alića

Kantonalni sud u Novom Travniku izdat će naredbu za privođenje Hasana Alića, optuženog za zločine počinjene na području Travnika, nakon što se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji.

26 April 2016

Zlostavljanja u travničkoj kasarni

Čitanjem optužnice, izlaganjem uvodnih riječi i saslušanjem prvih svjedoka, pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počelo je suđenje Safetu Meliću za zločine počinjene nad civilima u kasarni “Petar Mećava” u Travniku.