Jezik / Language:
 

Grad: Srebrenica

23 Mart 2016

Završen dokazni postupak na suđenju za genocid u Srebrenici

Ulaganjem seta materijalnih dokaza Odbrane, završen je dokazni postupak na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid počinjen u Srebrenici. Završna riječ Tužilaštva BiH najavljena je za 20. april.

23 Mart 2016

Karadžić: Više od 500 svjedoka na suđenju

U dokaznom postupku na suđenju Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku Republike Srpske, saslušano je 585 žrtava, političara, pripadnika mirovnih snaga, domaćih i međunarodnih stručnjaka, ili su njihove izjave uvrštene u spis.

23 Mart 2016

EKSKLUZIVNO – RADOVAN KARADŽIĆ: Srebrenicu ne mogu negirati, ali je preuveličana

Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske (RS), kojem će u četvrtak, 24. marta, biti izrečena presuda na suđenju za genocid i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, u ekskluzivnom intervjuu za Balkanske istraživačke mreže (BIRN) kazao je da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio.

22 Mart 2016

Leševi ispred škole u Bratuncu

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je u julu 1995. godine vidjela leševe na betonu ispred škole “Vuk Karadžić” u Bratuncu.

22 Mart 2016

Predaja boraca u Zalazju

Na suđenju za zločine počinjene na području Bratunca i Srebrenice, svjedok Tužilaštva ispričao je kako je u julu 1992. godine u selu Zalazje zarobljena grupa srpskih boraca.

18 Mart 2016

Zločini iz optužnice “Karadžić” presuđeni više od 20 puta

U protekle dvije decenije Haški tribunal je utvrdio da se u julu 1995. dogodio genocid u Srebrenici, kampanja terorisanja Sarajeva tokom četiri godine te progon nesrpskog stanovništva u većem broju općina u Bosni i Hercegovini. Međutim, genocid počinjen 1992. godine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce do sada nisu dokazani.

16 Mart 2016

Alibi za optužene

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dodatni svjedoci Odbrane izjavili su da su optuženi Ostoja Stanišić i Marko Milošević bili na isturenom komandnom mjestu i liniji za vrijeme napada u julu 1995. godine.

15 Mart 2016

Obezbjeđenje autobusa sa Srebreničanima

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH Mile Vuksić govorio je o obezbjeđivanju autobusa u Bratuncu, gdje su bili dovezeni Bošnjaci iz Srebrenice.

11 Mart 2016

Još samo pet svjedoka Mladićeve Odbrane

Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića namjerava okončati izvođenje svojih dokaza saslušanjem još tri svjedoka i dva vještaka krajem narednog mjeseca.

9 Mart 2016

Stanišić na isturenom komandnom mjestu

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dodatni svjedoci Odbrane potvrdili su da Ostoja Stanišić nije bio u komandi u Petkovcima u julu 1995. godine.

8 Mart 2016

Rafali u Bratuncu

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva ispričao je kako je u Bratuncu vidio mrtva tijela, nakon što su 13. jula 1995. godine dovezeni Srebreničani.

8 Mart 2016

Svjedok se bojao komandanta

U nastavku suđenja za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti u selima u Bratuncu i Srebrenici, zaštićeni svjedok je kazao da u toku istrage nije spominjao ime Sabahudina Muhića jer se “bojao komandanta”.

3 Mart 2016

Zatraženo ukidanje presude Aleksandru Cvetkoviću

Državno tužilaštvo zatražilo je ukidanje presude kojom je Aleksandar Cvetković oslobođen krivice za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, čemu se usprotivila Odbrana.
2 Mart 2016

Komandovanje minobacačkim vodom

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dodatni svjedok Odbrana tvrdio je da Ostoja Stanišić nije bio u Petkovcima u julu 1995. godine.

24 Februar 2016

Aćimović – heroj ili zločinac

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužiteljstva i Obrane pred Sudom BiH počelo je suđenje Srećku Aćimoviću, optuženom za genocid zbog pomaganja u strijeljanju 1.040 Bošnjaka zatočenih nakon pada Srebrenice.