Jezik / Language:
 

Grad: Srebrenica

17 Juni 2016

Prolazak autobusa sa Srebreničanima

Svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se kako je u julu 1995. godine u Bratuncu vidio prolazak autobusa sa Bošnjacima iz Srebrenice i puno ljudi u školi.

13 Juni 2016

Goran Sarić na “čelu” specijalne policije

Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je odgovarajući na unaksno pitanje Odbrane potvrdio je da je na suđenju u Haškom tribunalu kazao da je Goran Sarić bio na čelu Specijalne policije.

7 Juni 2016

Mitar Savić ubijen na liniji

Na nastavku suđenja za zločin počinjen u selima Zalazje, Kunjerac i Lolići (općine Srebrenica i Bratunac), svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazala je da je čula da joj je muž ubijen dok je bio u rovu zajedno sa još četiri osobe.

7 Juni 2016

Isključena javnost sa suđenja za izazivanje mržnje

Na prijedlog Odbrana, kako bi se očuvao javni red i mir, Sud BiH je isključio javnost sa suđenja Milanu Mandiću i ostalima za izazivanje nacionalne mržnje.

7 Juni 2016

Odlazak u Srebrenicu iz policijske znatiželje

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da je u julu 1995. godine iz znatiželje otišao ka Srebrenici kako bi saznao šta se dešava u tom gradu.
6 Juni 2016

Počelo suđenje za zločine počinjene na području Bratunca i Srebrenice

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, optuženima za zločine počinjene protiv civilnog stanovništva na području Srebrenice i Bratunca.

1 Juni 2016

Zarobljenici u Roćeviću

Na suđenju Srećku Aćimoviću za genocid počinjen u Srebrenici, svjedoci Tužilaštva su pričali o dovođenju zarobljenih Srebreničana u dvoranu škole u Roćeviću.

1 Juni 2016

Tužioci osporavaju Mladićevu zabrinutost zbog pristrasnosti

Haški tužioci su zatražili od Sudskog vijeća da odbaci zahtjev Odbrane Ratka Mladića u kojem je zatražena potvrda da niko od pravnika koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću ne radi ili neće raditi na presudi Mladiću zbog moguće pristrasnosti.

31 Maj 2016

Više razlika u iskazu svjedoka

Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je julu 1995. godine učestvovao u zakopavanju tijela Srebreničana zarobljenih u macaginu u Konjević Polju (općina Bratunac).
31 Maj 2016

Odbijen Karadžićev zahtjev za privremeno puštanje

Sud u Haagu odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića da bude pušten na privremenu slobodu kako bi prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu njegovom mlađem bratu.

31 Maj 2016

Uspostavljanje policijske stanice u Srebrenici

Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je 12. jula 1995. godine dobio zadatak da ode u Srebrenicu i uspostavi Stanicu javne bezbjednosti u tom gradu.

31 Maj 2016

Orić i Muhić: Medo ubio ratnog zarobljenika

Na suđenju za zločine počinjene u okolini Srebrenice, svjedokinja Tužilaštva BiH pojasnila je da su se dovikivali s brda kada joj je nestao stric Milutin Milošević, te da je čula riječi putem megafona: “Na sigurnom je, ali će ga ubiti Naser ako ne predaju neke račune.”
30 Maj 2016

Intenzivirane ekshumacije i identifikacije žrtava

Institut za nestale osobe BiH intenzivirao je proces traženja, ekshumacija i identifikacija žrtava s područja Srebrenice, Zvornika i Hercegovine.

26 Maj 2016

Suđenje za zločin nad srebreničkim Srbima počinje 6. juna

U ponedjeljak, 6. juna, počet će suđenje Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću, optuženima da su 1992. godine počinili ratni zločin protiv civila na području Srebrenice.

26 Maj 2016

Aleksandar Cvetković pravosnažno oslobođen

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Aleksandar Cvetković, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen optužbi za genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine.