Jezik / Language:
 

Grad: Srebrenica

19 Juli 2016

Bogdanović: Odvoženje tijela bagerom

Na suđenju Milanu Bogdanoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice, svjedok Tužilaštva je izjavio da je u julu 1995. grupa civila dovedena u devastirani magacin u Konjević Polju i ubijena.

15 Juli 2016

Josipović i ostali: Nepotrebno čitati iskaz svjedoka

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, Državno tužilaštvo uložilo je kao dokaz izjavu preminulog svjedoka.

13 Juli 2016

Aćimović: Bez saznanja o ubijenim zarobljenicima

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su zarobljenici odvezeni u školu u zvorničkom mjestu Ročevići, navodeći da se ne sjeća da je optuženi Srećko Aćimović bio na tom mjestu.

12 Juli 2016

Orić i Muhić: Prijelomi lobanje

Na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločin počinjen na području Srebrenice i Bratunca, vještak sudske medicine konstatovao je da su povrede glave vjerovatan uzrok smrti Slobodana Ilića.

11 Juli 2016

Sarić: Uloženi Butlerovi izvještaji

U nastavku suđenja Goranu Sariću za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza.


9 Juli 2016

Ispovijest srebreničke majke: “Boli, kožo… trpi, dušo…”

Pri našem susretu Šuhra Malić nije mogla ustati na noge, ali nas je domaćinski pozvala da sjednemo na kauč pokraj nje i pogledamo sliku u njenim staračkim rukama. Na fotografiji su Suad i Fuad Malić, čiji gubitak ne može preboljeti ova srebrenička majka.


9 Juli 2016

Svakodnevna potraga za srebreničkim kostima

Hodajući desetine kilometara šumskim stazama i puteljcima u okolini Bratunca skoro svakog dana u proteklih 15 godina, Ramiz Nukić je sam, kost po kost, pronašao više od 200 tijela Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

8 Juli 2016

Srebrenica: Više od 600 godina zatvora i tri doživotne robije (VIDEO)

Sud BiH i Haški tribunal su za genocid i zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici osudili 38 osoba, na ukupno 637 godina zatvora i tri doživotne robije.

8 Juli 2016

Mandić i ostali: Ponovo isključena javnost

Pred Sudom BiH isključena je javnost sa suđenja predsjedniku Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću, koji je sa drugima optužen za izazivanje mržnje, jer je genocid u Srebrenici opisao kao “božju pravdu”.

8 Juli 2016

Mladić: Nastavak suđenja sredinom avgusta

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću biće nastavljeno 16. avgusta, kada će svjedočenje nastaviti i okončati ruski oficir Andrej Demurenko, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Haškim sudom.
6 Juli 2016

Čitanje iskaza svjedoka zatvoreno za javnost

Na suđenju Srećku Aćimoviću za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz preminulog svjedoka bez prisustva javnosti.

29 Juni 2016

Zarobljavanje u Zalazju

Prve svjedokinje Optužbe na suđenju za zločine protiv civilnog stanovništva na području Srebrenice i Bratunca izjavile su da su im muževi zarobljeni 12. jula 1992. godine u Zalazju i da su kasnije pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

28 Juni 2016

Odvoz tijela iz Konjević Polja

Na suđenju za zločine u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH pričao je o odvoženju leševa iz magazina u Konjević Polju.

28 Juni 2016

Prekinuto suđenje Oriću zbog neprikladnog ponašanja svjedoka

Suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću prekinuto je zbog neprimjerenog ponašanja svjedoka Tužilaštva BiH Ibrana Mustafića.

27 Juni 2016

Svjedok nije vidio Aćimovića u Ročeviću

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da nije vidio optuženog Srećka Aćimovića u školi u Ročeviću kada su dovedeni zarobljenici.