Jezik / Language:
 

Grad: Srebrenica

6 Septembar 2016

Josipović i ostali: Leševi u školi u Bratuncu

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, pročitan je iskaz preminulog svjedoka koji je ispričao kako je u plastične vreće stavljao leševe koji su bili u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu i ispred te škole.

30 August 2016

Bogdanović: Pucanje nakon pjesme

Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o ubistvu osoba iz magacina na raskrsnici u Konjević Polju (općina Zvornik).

30 August 2016

Josipović i ostali: Susret optuženog sa svjedokom Tužilaštva

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da se ne sjeća da je tokom istrage 2013. godine rekao da je čuo da se u julu 1995. pričalo da su na stadion u Bratuncu dovedeni zarobljeni Bošnjaci i da “ima i ubijanja”.


26 August 2016

Mladić: Odbijen zahtjev za izuzeće sudija

Haški tribunal odbio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da sudije Alphons Orie i Christoph Flugge budu isključeni zbog navodne pristrasnosti.

24 August 2016

Aćimović: Telegram sa uputama za strijeljanje

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Srebrenice, svjedok Tužilaštva izjavio je da je optuženi Srećko Aćimović odbio poslati vojnike koji su trebali strijeljati Srebreničane u julu 1995. godine.

23 August 2016

Mladić: Odbijene primjedbe Odbrane na zatvaranje dokaznog postupka

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbu Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića u kojoj je navedeno da je dokazni postupak zatvoren bez adekvatnog obrazloženja.

23 August 2016

Josipović i ostali: Preživio strijeljanje u Orahovcu

U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je preživio strijeljanje na livadi u blizini zvorničkog sela Orahovac u julu 1995. godine.

23 August 2016

Orić i Muhić: Ustrjelna i “zjapeća” rana na lešu

Na ponovnom početku suđenja Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, vještak Tužilaštva BiH je utvrdio da su na tijelu Milutina Miloševića nađene dvije povrede, od kojih je jedna ustrjelna rana nanesena pištoljem, a druga tupim predmetom u predjelu glave.

16 August 2016

Završen dokazni postupak Odbrane Ratka Mladića

U Haškomtribunalu okončan je dokazni postupak Odbrane Ratka Mladića, iako su sebranioci tome protivili, ukazujući da pred sud mogu izvesti još trojicusvjedoka.

15 August 2016

Josipović i drugi: Sastanci s Mladićem

Na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenice, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se sastanka sa komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, održanim u julu 1995. godine, nakon što su srpske snage zauzele ovaj grad.

5 August 2016

Haška arhiva uskoro u Sarajevu i Srebrenici

Haški tribunal u završnoj je fazi pregovora o osnivanju informativnih centara u Sarajevu i Srebrenici koji bi sadržavali arhivu ovog suda, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

3 August 2016

Tužilaštvo se protivi Mladićevim zahtjevima

Haški tužioci zatražili su od sudija da odbace zahtjev Odbrane Ratka Mladića za obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” ovog suda.

2 August 2016

Ljubomir Borovčanin pušten na slobodu

Ljubomir Borovčanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Srebrenici, pušten je nakon odsluženja dvije trećine te kazne.

27 Juli 2016

Mladić: Tužioci traže odbacivanje navoda o “pristrasnosti”

Haško tužilaštvo zatražilo je odbijanje zahtjeva Odbrane Ratka Mladića za preispitivanje odluke kojom je dozvoljeno da pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću rade na presudi Mladiću.

20 Juli 2016

Petronijević nije kriv za nepoštivanje suda

Haški tribunal odlučio je kako Goran Petronijević, član tima Odbrane Radovana Karadžića, nije kriv za nepoštivanje suda zbog otkrivanja povjerljivih podataka.