Jezik / Language:
 

Grad: Srebrenica

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 310

Preživio torture u Manjači

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Naser Orić i drugi, Edhem Godinjak i drugi, te Mitar Vlasenko i drugi. U Fokusu prenosimo priču Faruka Buljubašića iz Doboja, koji je 1992.godine preživio zarobljeništvo i torture u različitim objektima, među kojima i logor Manjača.

Radio Justice dnevni izvještaj: Počelo suđenje Naseru Oriću

Počelo suđenje Naseru Oriću

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi počelo je suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločin počinjen protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.


Radio Justice dnevni izvještaj: Radoslav Janković optužen za genocid

Radoslav Janković optužen za genocid

Tužilaštvo BiH je protiv Radoslava Jankovića, nekadašnjeg obavještajnog oficira u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), podiglo optužnicu za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 304

Otrgnuta iz majčinog naručja i silovana

Poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ivan Kraljević i drugi, Miodrag Josipović i drugi, te Ramiz Avdović i drugi. U Fokusu donosimo ispovijest žene koja je u Odžaku, prve godine rata, kao maloljetnica višestruko silovana od strane pripadnika jedinica HVO.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 301

Ograničavanje nadležnosti ili rušenje državnog pravosuđa

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ilija Jurić, Goran Sarić, te Luka Dragičević i drugi. U Fokusu govorimo tome kako je potrebno usaglasiti niz različitih tumačenja i suprotnih mišljenja do kraja ove godine i izaći s jedinstvenim prijedlogom nacrta zakona o sudovima na nivou Bosne i Hercegovine.

Radio Justice sedmični magazine: Epizoda 299

Strategija na pola puta: Riješena trećina prijava za ratne zločine

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Mrđa i drugi, Dragan Glogovac, te Goran Maksimović i drugi. U Fokusu saznajte koliko je predmeta ratnih zločina do sada riješeno pred domaćim pravosudnim institucijama.

Radio Justice sedmični magazin

Silovanje majke

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Ilija Jurić, Petar Kovačević, te Ostoja Stanišić i drugi.

U Fokusu poslušajte šta većina studenata sa sarajevskih fakulteta misli o “mješovitim” brakovima, te šta o tome kažu njihovi profesori.


Radio Justice dnevni izvještaj: Tužilaštvo BiH optužilo Nasera Orića

Tužilaštvo BiH optužilo Nasera Orića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića zbog sumnje da su počinili zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.


Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 288

Pitanja o ciljevima rata

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Goran Sarić, Milun Kornjača, te Radomir Marković i drugi.

U rubrici Fokus poslušajte o čemu piše Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica Tužilaštva u Haagu u knjizi “Krv realpolitike: Afera Srebrenica”.


Radio Justice dnevni izvještaj

Svjedoci ne znaju ubice Srebreničana

Na suđenju za genocid u Srebrenici, dvojica svjedoka Odbrane su rekla kako nisu čuli da su pripadnici Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovali su ubistvima zarobljenika iz Srebrenice.


Radio Justice dnevni izvještaj

Preko 600 godina za genocid i zločine u Srebrenici

Za genocid i zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici, pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeno je 37 osoba na oko 630 godina zatvora uz tri doživotne robije.


Radio Justice dnevni izvještaj

Istražilac Ruez: Od novinarskih glasina do masovnih grobnica

Haški tribunal osudio je 14 osoba za genocid i druge zločine u Srebrenici počinjene u julu 1995. godine. Zasluge za rasvjetljavanje masovnih ubistava muškaraca i dječaka iz nekadašnje enklave pripadaju istražnom timu na čijem je čelu bio Francus Jean-Rene Ruezom.

Radio Justice dnevni izvještaj

Ispovijest Srebreničanke: Silovana nakon poroda

U julu 1995. godine, nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu, 18-godišnja žena silovana je u šatoru u blizini Fabrike akumulatora u Potočarima. Silovana je 40 dana nakon poroda.

Radio Justice sedmični magazin: Epizoda 287

Pionirski posao u dokazivanju genocida

U ovosedmičnoj emisiji poslušajte izvještaje sa suđenja u predmetima Ratko Mladić, Jasmin Čoloman, Muhamed Šišić i drugi, te Petar Kovačević. U rubrici Fokus saznajte kako je tekla istraga haških istražitelja u dokazivanju genocida počinjenog u Srebrenici.

Radio Justice dnevni izvještaj

Cvetković oslobođen optužbi

Sud BiH oslobodio je Aleksandra Cvetkovića optužbi za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995.