Jezik / Language:
 

Grad: Sarajevo

29 August 2016

Duraković i Fazlić: Predaja novca za zaposlenje

Na suđenju za protuzakonito posredovanje prilikom zapošljavanja, svjedokinja Državnog tužilaštva je izjavila da je vidjela Seada Fazlića kako prima novac, nakon čega je saznala da su te pare za “završavanje posla”.


26 August 2016

Mladić: Odbijen zahtjev za izuzeće sudija

Haški tribunal odbio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića da sudije Alphons Orie i Christoph Flugge budu isključeni zbog navodne pristrasnosti.

26 August 2016

Samo jedna konačna presuda za krvave Markale

Porodice žrtava, građani Sarajeva te predstavnici vlasti će se u nedjelju prisjetiti drugog masakra na pijaci Markale, u kojem je prije 21 godinu stradalo na desetine ljudi.

26 August 2016

Gradi se novi smještaj za Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH bi izgradnjom novih i rekonstrukcijom postojećih objekata trebalo riješiti problem smještaja ove institucije. Izgradnja novog objekta je počela, a sredstva su odobrena i za rekonstrukciju zgrade Specijalne policije FBiH.

24 August 2016

„Izdajnicima“ male kazne za ratni zločin

Nemogućnost dogovora oko kazne sTužilaštvom BiH i pritisci iz sredina iz kojih dolaze jesu razlozi zaštooptuženi u većem broju slučajeva ne priznaju počinjenje ratnih zločina. Uz to,i Sud BiH ponekad odbije dogovoreni sporazum.

23 August 2016

Mladić: Odbijene primjedbe Odbrane na zatvaranje dokaznog postupka

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbu Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića u kojoj je navedeno da je dokazni postupak zatvoren bez adekvatnog obrazloženja.

23 August 2016

Krsmanović: Počelo suđenje za podstrekavanje na ubistvo svjedoka

Čitanjem optužnice Tužilaštva BiH počelo je suđenje Milenku Krsmanoviću, optuženom za ometanje rada pravosuđa i podstrekavanje na ubistvo.

18 August 2016

BIRN BiH predstavio tri priče na 22. SFF

Prikazivanjem filma “Dubina 2” srbijanskog reditelja Ognjena Glavonića, otvoren je program “Suočavanje s prošlošću” 22. Sarajevo Film Festivala (SFF). Nakon filma otvoren je i prvi “market istinitih priča” koji treba da posluži kao inspiracija rediteljima, producentima, filmskim i televizijskim djelatnicima da stvarne i rijetko ispričane priče pretoče u igrane i dokumentarne filmove.

16 August 2016

Završen dokazni postupak Odbrane Ratka Mladića

U Haškomtribunalu okončan je dokazni postupak Odbrane Ratka Mladića, iako su sebranioci tome protivili, ukazujući da pred sud mogu izvesti još trojicusvjedoka.

11 August 2016

Sarajevo Film Festival kao proslava života (VIDEO)

Više od 220 filmova i 44 premijere će u narednim danima biti prikazano u sklopu Sarajevo Film Festivala (SFF), koji će se ove godine održati od 12. do 20. avgusta.


11 August 2016

U septembru početak suđenja Dragoljubu Graniću

Suđenje Dragoljubu Graniću za zločine nad ratnim zarobljenicima u blizini Sarajeva koji su počinjeni u julu 1993. godine, počet će 19. septembra pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu.

11 August 2016

Gašenje pakla opsade Sarajeva

Dok su gasili hiljade požara izazvanih granatiranjem i istovremeno spašavali živote sugrađana rizikujući vlastite, sarajevski vatrogasci su 1992. godine proglašeni najhrabrijima u svijetu.

10 August 2016

Žrtva silovanja bez osnovnih prava

Udruženje “Žena-žrtva rata” zatražilo je od Vlade Kantona Sarajevo da osiguraju jednoj njihovoj članici, žrtvi ratnog silovanja, osnovne uslove za život.

9 August 2016

Pokrenut postupak protiv Gorana Salihovića

Disciplinski tužitelj pokrenuo je istragu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića zbog sumnji da je zlouporabio položaj.

9 August 2016

Podizanje spomen-obilježja kao političko pitanje

Već godinama se stvaraju tenzije jer vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju.