Jezik / Language:
 

Grad: Rudo

11 Juli 2016

Sejdić: Istina u dokumentaciji Ratnog predsjedništva

Na suđenju bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH) Ahmetu Sejdiću, svjedok Državnog tužilaštva govorio je o radu Ratnog predsjedništva u Goraždu te odluci o razoružanju sela Bučje u toj općini.

13 Juni 2016

Ratno predsjedništvo formirano u privatnoj kući

Na suđenju Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH) optuženom za zločine na području Rudog, Višegrada i Goražda, prvi svjedoci Državnog tužilaštva govorili su o formiranju i radu Ratnog predsjedništva u Goraždu.

13 Juni 2016

Tijela lancima vukli do Drine

U nastavku suđenja za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima u februaru 1993. godine, svjedoci Tužiteljstva govorili su o odvoženju tijela ubijenih na obalu Drine.

30 Maj 2016

Počelo suđenje Ahmetu Sejdiću

U Sudu BiH je počelo suđenje Ahmetu Sejdiću, ratnom komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH), za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen na području Rudog, Višegrada i Goražda.

16 Maj 2016

Za otmicu iz voza čuli preko medija

Zbog lošeg zdravstvenog stanja, tri svjedoka Tužilaštva BiH nisu mogla pristupiti na suđenje za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima (općina Rudo) u februaru 1993. godine, pa su pročitani njihovi ranije dati iskazi.

28 Mart 2016

Suđenje Ahmetu Sejdiću počinje 18. aprila

Suđenje Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH) optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde, počinje 18. aprila.

8 Februar 2016

Potvrđena optužnica protiv Ahmeda Sejdića

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Ahmeta Sejdića za zločin počinjen protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

30 Decembar 2015

Podignuta optužnica protiv Ahmeta Sejdića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ahmeta Sejdića za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

17 Novembar 2015

Uhapšene tri osobe za ratne zločine

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su tri osobe zbog sumnje da su počinile ratne zločine na području Goražda, Rudog i Višegrada tokom 1992. i 1993. godine.

12 Novembar 2015

Uhapšen Radenko Ilić

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Radenka Ilića zbog sumnje da je učestvovao u zločinima počinjenim na području Rogatice.

13 April 2015

Podignuta optužnica za zločin u Štrpcima

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv deset osoba zbog otmice putnika iz voza na stanici Štrpci, a koji su ubijeni na području Višegrada.

5 Decembar 2014

Uhapšeno 14 osoba za zločine u Štrpcima

Na području BiH i Srbije uhapšeno je 14 osoba za zločine počinjene 1993. u Štrpcima (općina Rudo) i Višegradu.

17 Juli 2014

Ekshumacija u Rudom

Iz jame Stankovača u blizini zaseoka Kuzmanovići u opštini Rudo ekshumirani su posmrtni ostaci dvije osobe.