Jezik / Language:
 

Grad: Prozor

10 August 2016

Podignuta optužnica za zločine na području Prozora

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Envera Buze, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Uzdolu (općina Prozor) 1993. godine.

13 Juni 2016

Saslušanja u Tužiteljstvu BiH za zločin u Uzdolu

U Tužiteljstvu BiH u okviru istrage za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti u selu Uzdol kod Prozora, saslušan je ratni komandant Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH, Enver Buza.

15 April 2016

Nikola Marić osuđen na 20 godina zatvora

Sud BiH osudio je Nikolu Marića na 20 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. i 1993. na području Prozora.

13 April 2016

Analiza – Nikola Marić: Čovjek u crnom mantilu

Nakon dvije godine suđenja, Sud BiH će u petak, 15. aprila, izreći presudu Nikoli Mariću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Prozor.

18 Mart 2016

Presuda Nikoli Mariću sredinom aprila

Odbrana je u završnoj riječi zatražila od Suda BiH da oslobodi Nikolu Marića optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prozora.

11 Mart 2016

Zatražen dugotrajni zatvor za Marića

Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi da Nikola Marića bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Prozora.

12 Februar 2016

Marić negira da je počinio ubistvo

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Nikola Marić je kazao da nije ubio zatvorenika Muniba Grcića u Srednjoškolskom centru u Prozoru, što mu je optužnicom Tužilaštva BiH stavljeno na teret.

5 Februar 2016

Prostorije za izolaciju

Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, vojni vještak Odbrane izjavio je da nema dokaza da je optuženi Nikola Marić bio u zapovjednom lancu Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

15 Januar 2016

Optuženog nisu vidjeli prilikom hapšenja

Svjedoci Odbrane su kazali da optuženog Nikolu Marića nisu vidjeli prilikom protjerivanja i odvođenja vojno sposobnih muškaraca u logore u Prozoru.

8 Januar 2016

Marić mu spasio život

Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prozora, svjedok Odbrane je ispričao kako mu je optuženi Nikola Marić 28. augusta 1993. spasio život.

11 Decembar 2015

Dobro srce Nikole Marića

Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, svjedokinja Odbrane je izjavila da je optuženi Nikola Marić spasio život njoj i njenoj djeci kad ih je htio ubiti njegov brat.

4 Decembar 2015

Privođenja bez upotrebe sile

Svjedok Odbrane je na suđenju za zločine počinjene na području Prozora kazao da je sa optuženim Nikolom Marićem privodio muškarce bošnjačke nacionalnosti i da tom prilikom nije upotrebljavana sila.

30 Oktobar 2015

Ništa loše o optuženom

Svjedok Odbrane tvrdi kako nije čuo da je optuženi Nikola Marić učinio nekome nešto loše u Prozoru.

23 Oktobar 2015

Sigurniji u objektima

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prozora, svjedoci Odbrane su kazali kako nisu čuli da je optuženi Nikola Marić učestvovao u maltretiranju, progonu i ubistvima.

25 Septembar 2015

Nije tukao muškarce iz Gorice

Na suđenju Nikoli Mariću za zločine u Prozoru, svjedok Odbrane izjavio je da optuženi nije zlostavljao muškarce koji su u ljeto 1993. godine privedeni iz sela Gorica.