Jezik / Language:
 

Grad: Prijedor

5 Septembar 2016

Zmijanjac: Optuženi bolestan

U Sudu BiH odgođeno je suđenje Dragoju Zmijanjcu za zločin počinjen na području Prijedora zbog njegovog nedolaska.

2 Septembar 2016

Milunić i drugi: Odveli joj šest sinova

Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako je u ljeto 1992. godine u selu Zecovi vidio tijela ubijenih na livadi u blizini škole.

30 August 2016

Radaković i Pejić: Miris tijela sa kamiona

Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je čuo za ubistva hrvatskog i bošnjačkog stanovništva u ljeto 1992.


26 August 2016

Milunić i ostali: Tijela žena i djece na Gradini

Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako je vidio tijela ubijenih žena i djece u Gradini, zaseoku kod Zecova.

23 August 2016

Vlasenko i drugi: Završen dokazni postupak

Dokazni postupak na suđenju Mitru i Radetu Vlasenku, te Dragi Končaru, optuženim za zločine počinjene na području Prijedora, okončan je na današnjem ročištu u Sudu BiH.

22 August 2016

Zmijanjac: Rođak nagle naravi i sličnog lika

Na suđenju za zločin počinjen na području Prijedora, optuženi Dragoja Zmijanjac izjavio je da je bio na poslu kada je čuo za ubistvo Halila Dedića.

16 August 2016

Radaković i Pejić: Šokantno mjesto zločina u Tukovima

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se uviđaja u mjestu Tukovi (općina Prijedor), gdje se 1992. godine dogodilo višestruko ubistvo porodice Ećimović.
9 August 2016

Podizanje spomen-obilježja kao političko pitanje

Već godinama se stvaraju tenzije jer vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju.


5 August 2016

Sjećanje na stradanje logoraša kod jame Hrastova Glavica

Porodice ubijenih, kao i predstavnici udruženja logoraša, obilježili su stradanje 124 Prijedorčana na lokalitetu Hrastova Glavica koji su izvedeni iz logora Omarska.

20 Juli 2016

Dani najvećeg stradanja: Sjećanje na ubijene Prijedorčane

U julu i augustu brojni Prijedorčani prisjećaju se oko 3.000 Bošnjaka i Hrvata ubijenih tokom proteklog rata. Na hiljade njih je prošlo kroz logore, u kojima su zlostavljani, mučeni i držani u nehumanim uslovima.

15 Juli 2016

Milunić i ostali: Na Gradini mu ubijeni najbliži

Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako su mu u zaseoku Gradina (općina Prijedor) stradali majka, supruga, dvoipogodišnji sin te drugi članovi porodice i komšije.

12 Juli 2016

Vlasenko i drugi: Upozorenje Radeta Vlasenka

Zaštićeni svjedok Odbrane Radeta Vlasenka je rekao da je optuženi u junu 1992. godine njega i kolege upozorio na naoružana lica na putu kojim su se kretali, nakon čega su upali u zasjedu.

12 Juli 2016

Radaković i Pejić: Uviđaj nakon ubistva porodice Ećimović

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prijedora, svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili su da su radili na uviđaju nakon ubistva porodice Ećimović u selu Tukovi kraj Prijedora.

11 Juli 2016

Zmijanjac: Vidjele kad je ubio Halila Dedića

Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinje Tužilaštva BiH su izjavile da su na ulici vidjele kako optuženi Dragoja Zmijanjac puca u komšiju Halila Dedića.

1 Juli 2016

Učešće u akciji u Zecovima

Dva svjedoka Državnog tužilaštva su ispričala da su učestvovali u akciji u selu Zecovi (općina Prijedor) i da tom prilikom lično nisu naišli na oružani otpor niti pronašli naoružanje.