Jezik / Language:
 

Grad: Pilica

28 Januar 2014

Vidio leševe na livadi u Branjevu

Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici da je u julu 1995. godine na livadi Vojne ekonomije Branjevo vidio 500 do 600 ubijenih osoba.
21 Januar 2014

Odvezeni iz škole na Branjevo

Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je vidio iznošenje tijela iz Doma kulture u Pilici.

17 Decembar 2013

Tijela kod škole u Pilici

U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je kod škole u Pilici vidio nekoliko mrtvih ljudi.

16 Decembar 2013

Prevoz muškaraca od Srebrenice do Pilice

U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali da su učestvovali u prevozu stanovništva iz Srebrenice, kao i zarobljenih muškaraca.

5 Novembar 2013

Popović bez saznanja o ubistvima Srebreničana

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši glavni bezbjednosni oficir Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Vujadin Popović rekao je da u julu 1995. godine nije znao za plan ubistava Srebreničana. 

6 Septembar 2013

Zločinačka djela nisu mogla biti bez Mladića

Nizom presretnutnih razgovora između oficira Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo Međunarodnog suda u Haagu je na suđenju Ratku Mladiću, tokom iskaza vojnog eksperta Richarda Butlera, dokazivalo da je pogubljenje hiljada srebreničkih Muslimana u julu 1995. bilo s vrha te vojske naređena i sprovedena operacija.

1 August 2013

Pohvale za odličan posao

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Franc Kos izjavio je da je, poslije strijeljanja stotina srebreničkih Muslimana na farmi Branjevo, potpukovnik Ljubiša Beara u kafiću pohvalio počinioce zločina za “odlično odrađen posao” i obećao da će im “država biti zahvalna”.

31 Juli 2013

Sjećanja Franca Kosa na Branjevo

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, optužen za genocid u Srebrenici, na suđenju u Haagu je kao svjedoka Odbrane izveo Franca Kosa, koji je potvrdio da je u julu 1995. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u strijeljanju stotina srebreničkih Muslimana na Vojnoj ekonomiji Branjevo kod Zvornika.

2 Juli 2013

Šest sati strijeljanja na Branjevu

Svjedok Optužbe Dražen Erdemović potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. učestvovao u strijeljanju između 1.000 i 1.200 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

24 Juni 2013

Zgražanje nad ubistvima u Srebrenici

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši obavještajac pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) izjavio je da je za strijeljanje hiljada Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. čuo tek krajem te godine ili 1996., iako je u enklavi bio dva dana nakon njenog pada.
13 Juni 2013

Momir Pelemiš oslobođen

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Momira Pelemiša optužbi za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

30 Maj 2013

Presuda Momiru Pelemišu 13. juna

U završnoj riječi na obnovljenom suđenju Momiru Pelemišu, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću, a Odbrana oslobađajuću presudu.

2 Novembar 2012

Pelemiš i Perić: Pritvor zamijenjen mjerama zabrane

Momiru Pelemišu, koji je nepravomoćnom presudom osuđen na 16 godina zatvora zbog pomaganja pri činjenju genocida u Srebrenici, Sud BiH je pritvor zamijenio mjerom zabrane napuštanja mjesta boravišta.
6 Juli 2012

Srebrenica - Zvornička brigada: Sve razoreno i opća nesreća

Za ubistva više od 2.500 muškaraca i dječaka s područja Srebrenice počinjena u julu 1995. godine, osuđeno je sedam pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na ukupno 139 godina zatvora.
6 Juli 2012

Srebrenica: Najodgovorniji komandni kadar

Genocid u Srebrenici je planiran s najvišeg vrha komande Vojske Republike Srpske (VRS), a najodgovorniji su članovi Glavnog štaba i komande Drinskog korpusa, utvrđeno je u presudama Haškog tribunala.