Jezik / Language:
 

Grad: Pale

16 Decembar 2014

Pokušaj zaustavljanja NATO bombardovanja

Svjedočeći u korist Odbrane Ratka Mladića, novinar paljanske televizije Snježan Lalović izjavio je u Haagu da je s proljeća 1995. godine snimio pripadnike UNPROFOR-a vezane na Jahorini, kako bi NATO odvratio od daljnjih vazdušnih napada na Vojsku Republike Srpske (VRS).

15 Juli 2014

Vojni posmatrači kao ratni zarobljenici

Svjedok Odbrane Ratka Mladića negirao je pred Haškim tribunalom da je u proljeće 1995. godine Vojska Republike Srpske (VRS) za taoce uzela pripadnike UNPROFOR-a.

4 Juni 2014

Dobrovoljni odlazak s Pala

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, nekadašnji predsjednik opštinske vlade na Palama Zdravko Čvoro rekao je da su Bošnjaci u proljeće 1992. godine dobrovoljno otišli s područja te opštine, te da nisu protjerivani.

30 Maj 2014

Zatvorene cijevi minobacača

Na haškom suđenju Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Milorad Džida negirao je odgovornost Vojske Republike Srpske (VRS) za zločin počinjen na sarajevskoj pijaci Markale u zimu 1994. godine.

14 Februar 2014

Karadžić na klupi za svjedoke 4. marta

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić započeće svjedočenje u svoju korist 4. marta, odlučilo je Raspravno vijeće Haškog tribunala.

14 Novembar 2013

Vezani pored kratera NATO bombi

Poljski oficir Janusz Kalbarczyk izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da je u maju 1995. godine, kao vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN), bio talac Vojske Republike Srpske (VRS) i “živi štit” od napada NATO-a iz vazduha.

29 Oktobar 2013

Posmatrači držani kao taoci

Na suđenju Ratku Mladiću, bivši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN) rekao je da ga je Vojska Republike Srpske (VRS) u proljeće 1995. držala kao taoca i koristila kao “živi štit” od napada avijacije NATO-a.

1 Juli 2013

Bratunčani kojima se gubi trag

U nastavku suđenja za ratne zločine počinjene u Bratuncu, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o nestalim zatočenicima i nehumanim uslovima u školi “Vuk Karadžić” 1992. godine.

22 Maj 2013

Nemiri i ubistva u Kravici

Svjedočeći pred Haškim tribunalom, bivši načelnik opštine Skelani Dane Katanić izjavio je da mu Radovan Karadžić u razgovorima koje su vodili sredinom jula 1995. godine nije spomenuo ubistva Bošnjaka iz Srebrenice.

16 April 2013

Svi su se plašili paravojske

Svjedočeći u Odbranu Radovana Karadžića, bivši predsjednik Skupštine opštine Bratunac, Ljubislav Simić, izjavio je da su zločine nad Bošnjacima u toj opštini 1992. počinile paravojne formacije koje vlasti nisu mogle kontrolisati, kao i da je bošnjačko stanovništvo u julu 1995. godine dobrovoljno napustilo Srebrenicu.

14 Mart 2013

Presuda Stanišiću i Župljaninu 27. marta

Haški tribunal izreći će u srijedu, 27. marta, presudu Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženima za progon i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom.

5 Februar 2013

Sarić: Zatvorene komšije

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sarajeva, svjedok Odbrane je kazao da je u zgradi bolnice Jagomir vidio zatvorene komšije iz naselja Nahorevo.
31 Januar 2013

Karadžić: Sukob Mladića i optuženog

Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, Dragomir Milošević izjavio je da je komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić “htio da dominira” i da “u suštini ne poštuje civilnu vlast”.
9 Februar 2012

Karadžić: Optuženi potpisao Direktivu 7

Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu svjedočila je njegova saradnica Mira Mihajlović, koja je potvrdila autentičnost protokola i dnevnika koje je vodila o njegovim susretima i telefonskim razgovorima u periodu od 1993. do 1996. godine, a koji su u posjedu Haškog tužilaštva.
21 Juni 2011

Karadžić: Radijator kao antena

O sistemu veza u Republici Srpskoj (RS) za vrijeme rata govorio je još jedan svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, tvrdeći da su “nadljudskim naporima nastojali da obave zadatke, nekad uspješno, a nekad sa zakašnjenjem”.