Jezik / Language:
 

Grad: Orahovac

25 Februar 2014

Kopanje grobnica u Podrinju

U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid u Srebrenici, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su učestvovali u kopanju i zatrpavanju grobnica.

28 Oktobar 2013

Prikrivanje zločina

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, antropolog Fredy Peccerelli govorio je o ekshumaciji masovnih grobnica u istočnoj BiH.

26 August 2013

Navodno ucjenjivanje svjedoka

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da nije želio ići u Petkovce jer je pretpostavljao da bi tamo mogla biti počinjena ubistva kao u Orahovcu, gdje je prethodno bio u julu 1995. godine.

10 Juli 2013

S mukom prizvana sjećanja

U nastavku suđenja Franji Pravdiću, optuženom za zločin u Žepču, svjedok Safet Halilović izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici da su braća Fejzić ubijena dok su kao zarobljenici bili na kopanju rovova.

13 Juni 2013

Pogubljenja u Orahovcu i Kozluku

Zaštićeni svjedok Tužilaštva RM-269 posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1995. bio u dvjema školama u selima kod Zvornika iz kojih je stotine zarobljenih Muslimana iz Srebrenice odvedeno na strijeljanje.

6 Juni 2013

Ubistva civila u mraku

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva ispričao je kako je, kao sedmogodišnji dječak, sredinom jula 1995. godine, preživio strijeljanje srebreničkih Bošnjaka, među kojima je bio i njegov otac, u selu Orahovac kod Zvornika.

12 April 2013

Sakrivanje tijela

Bivši glavni istražitelj Haškog tužilaštva, Jean-Rene Ruez, opisao je na suđenju Ratku Mladiću kako je otkriveno više lokacija na kojima su, prema optužnici i ranijim presudama Haškog tribunala, srpske snage u julu 1995. godine strijeljale hiljade zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice.

6 Juli 2012

Srebrenica - Zvornička brigada: Sve razoreno i opća nesreća

Za ubistva više od 2.500 muškaraca i dječaka s područja Srebrenice počinjena u julu 1995. godine, osuđeno je sedam pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na ukupno 139 godina zatvora.
6 Juli 2012

Srebrenica: Najodgovorniji komandni kadar

Genocid u Srebrenici je planiran s najvišeg vrha komande Vojske Republike Srpske (VRS), a najodgovorniji su članovi Glavnog štaba i komande Drinskog korpusa, utvrđeno je u presudama Haškog tribunala.
17 Maj 2012

Mladić: Bosanski genocid

Drugog dana iznošenja uvodne riječi, Tužilaštvo u Haagu je kazalo kako će dokazati da je Ratko Mladić komandovao i lično prisustvovao događajima na terenu u Srebrenici u julu 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske (VRS) ubila više od 7.000 srebreničkih dječaka i muškaraca.
9 Juli 2010

Rekonstrukcija: Početak i tok genocida u Srebrenici

Iako je u aprilu 1993. godine Srebrenica proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija (UN), odnosno izuzeta od oružanih napada, ipak je u julu 1995. granatirana i zauzeta od Vojske Republike Srpske te je u njoj počinjen genocid.
5 Februar 2008

Trbić: Pogubljenja Srebreničana u Pilicama

Svjedok Zoran Radosavljević ispričao kako je 14. jula 1995. godine ispred škole u Pilicama vidio autobuse sa zarobljenicima iz Srebrenice.

11 Decembar 2007

Trbić: “Tjeraju nas da strijeljamo”

Svjedočenja o strijeljanju zatočenih u školi u Orahovcu i negodovanju vojnika
18 Juli 2007

Trbić: Štrajk glađu

Već 24 dana Milorad Trbić, optužen za zločine u Srebrenici, štrajkuje glađu zahtijevajući oslobađanje od krivičnog gonjenja.