Jezik / Language:
 

Grad: Mostar

13 Januar 2016

Šantićeva – ulica smrti

Svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju Miletu Puljiću govorili su o stradanju logoraša sa Heliodroma, koje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) odvodili na prinudne radove u Šantićevu ulicu u Mostaru.

30 Decembar 2015

Jelić optužen za zločine u Mostaru

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Zlatana Mije Jelića za zločine počinjene na području Mostara u periodu od maja 1993. do marta 1994. godine.

24 Decembar 2015

Potvrđena optužnica protiv Savinovića

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Sašu Savinovića tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. na području Mostara.

23 Decembar 2015

Tolerantan optuženi Ćurić

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločin počinjen na području općine Mostar, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je u školi u Potocima “dobio nekoliko udaraca”.

9 Decembar 2015

Odvođenje na radove

Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da su tokom zatočeništva u mjestu Meke (općina Mostar) zavisili od optuženog Enesa Ćurića i da im je on donosio hranu.

9 Decembar 2015

Prinudni radovi u Šantićevoj

Svjedoci Tužilaštva na suđenju Miletu Puljiću prisjetili su se prinudnih radova u Šantićevoj ulici u Mostaru, gdje su zatočenici iz Heliodroma bili ranjavani i ginuli.

9 Decembar 2015

Zeleniki dvije i po godine zatvora

Kantonalni sud u Mostaru osudio je Ivana Zeleniku zvanog Zela na dvije i po godine zatvora za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

8 Decembar 2015

Podignuta optužnica za zločine u Mostaru

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Saše Savinovića zbog učešća u zločinima počinjenim nad civilima Bošnjacima na području Mostara 1993. godine.

4 Decembar 2015

Presuda Zeleniki iduće sedmice

Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru je u završnoj riječi zatražilo da Ivan Zelenika zvani Zela bude proglašen krivim, dok je Odbrana predložila oslobađajuću presudu.

2 Decembar 2015

Ćurić prenosio naređenja

Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je bio zadužen za zatočene hrvatske civile i radni vod, a da je optuženi Enes Ćurić prenosio naredbe.

27 Novembar 2015

Zelenika nije ni čuo za oštećene

Optuženi Ivan Zelenika izjavio je pred Kantonalnim sudom u Mostaru da nikada u životu nije čuo za Almira Lalića i njegovog oca Muhameda Hamu Lalića, koje je, prema optužnici, zlostavljao.

11 Novembar 2015

Zarobljavanje u Bijelom Polju

Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da im je optuženi Samir Kreso u junu 1993. kazao da je Armija BiH (ABiH) ušla u Bijelo Polje (općina Mostar) i da moraju predati oružje.

11 Novembar 2015

Preko zatvorenika do teritorije

Na suđenju Miletu Puljiću za zločine počinjene u Mostaru, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su 31. avgusta 1993. godine bili ranjeni na prinudnim radovima u Šantićevoj ulici.

4 Novembar 2015

Živjela u strahu

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je tokom zatočeništva u Bijelom Polju bila vođena da spasi ranjenog vojnika.

4 Novembar 2015

Igračke za vojnike

Na suđenju Miletu Puljiću, pet svjedoka Optužbe je govorilo o stradanju zatočenika iz Heliodroma koji su 1993. godine vođeni na prinudne radove u Šantićevu ulicu.