Jezik / Language:
 

Grad: Mostar

30 Mart 2016

Reducirana sposobnost svjedočenja

Na suđenju za zločin počinjen u Mostaru, vještakinja je utvrdila da je svjedokinja “djelomično nesposobna” da svjedoči zbog općeg psihofizičkog stanja.

30 Mart 2016

Razni dokumenti, različiti zaključci

Trećeg dana ispitivanja, vještak Tužilaštva BiH ostao je pri tvrdnji da je Mile Puljić, kao komandant, bio najodgovorniji za dešavanja u svojoj zoni odgovornosti u Mostaru, bez obzira što su na tom području djelovale i druge jedinice.

22 Mart 2016

Otmičar Ante Jelavića optužen za ubistvo žena i bebe

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, pred Sudom BiH počelo je suđenje Saši Savinoviću, bivšem pripadniku “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. na području Mostara.
16 Mart 2016

Teška maltretiranja

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz svjedokinje koja je govorila o maltretiranju zatočenih u mjestima Meke i Potoci.

9 Mart 2016

Obavještajni izvori potvrda vještakovih zaključaka

Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru, vještak Tužilaštva potvrdio je da se u svom nalazu pozivao na izvještaje Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OSA) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kada je govorio o zonama odgovornosti.

8 Mart 2016

Suđenje za zločin u Mostaru počinje 23. marta

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, 23. marta će početi suđenje Saši Savinoviću, optuženom za zločine počinjene na području Mostara.

2 Mart 2016

Izvođeni na prinudne radove

Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je odvođen na prinudne radove dok je bio zatvoren u školi u Potocima (općina Mostar).

2 Mart 2016

Za vještaka HVO paradržavna tvorevina

U unakrsnom ispitivanju vještaka Tužilaštva, Odbrana Mileta Puljića nastojala je dokazati da ne postoji dokument po kojem je Šantićeva ulica u Mostaru bila u zoni odgovornosti jedinice na čijem je čelu bio optuženi.

24 Februar 2016

Problemi s dostavljanjem dokumenata

Unakrsno ispitivanje vojnog vještaka na suđenju Miletu Puljiću za zločine počinjene u Mostaru odgođeno je jer Odbrana nije blagovremeno dostavila Tužilaštvu BiH dokaze koje je namjeravala koristiti.

17 Februar 2016

Noćno izvođenje iz škole

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, pročitan je iskaz umrlog svjedoka u kojem stoji da je optuženi Enes Ćurić bio upravnik logora i da je zarobljene znao poštedjeti prinudnih radova.

10 Februar 2016

Teško prognozirati sposobnost svjedoka

Na suđenju petorici optuženih za zločin počinjen 1993. na području Mostara, vještak sudske medicine konstatovao je kod grupe svjedoka Tužilaštva BiH određene bolesti i zdravstvene probleme, navodeći da bi eventualno mogli doći na sud uz stručnu medicinsku pomoć.

3 Februar 2016

Tražio zatvorenike za prinudni rad

Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru, vojni vještak Tužilaštva BiH potvrdio je da je optuženi Mile Puljić tražio izvođenje zatočenika iz logora Heliodrom radi obavljanja prinudnih radova.

27 Januar 2016

Pogibija s drvenom puškom

U nastavku suđenja Miletu Puljiću za zločine počinjene u Mostaru, pročitani su iskazi tri svjedoka koji su govorili o pogibijama, ranjavanjima i zlostavljanjima na prinudnim radovima u Šantićevoj ulici 1993. godine.

20 Januar 2016

Prinudni radovi na mostarskim vrućinama

Na suđenju Miletu Puljiću, optuženom za zločin počinjen na području Mostara, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je kao maloljetnik zatvoren na Heliodrom, odakle je svakodnevno odvođen na prinudne radove sve do ranjavanja u Šantićevoj ulici u augustu 1993. godine.
13 Januar 2016

Vraćali su je iznemoglu

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je osoba “B” više puta izvođena iz osnovne škole.