Jezik / Language:
 

Grad: Mostar

13 Juni 2016

Iz stanova odvedeni na Heliodrom

Na suđenju za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, svjedoci Tužilaštva BiH prisjetili su se ljeta kada su protjerani iz svojih stanova i odvedeni u logor Heliodrom.

1 Juni 2016

Ćurić nije zabranjivao ulazak u školu

Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene na području Mostara 1993. godine, svjedok Odbrane je izjavio da je kao medicinar išao u sabirni centar i pravio spisak lijekova koje trebaju civilima.

30 Maj 2016

Komšinice odvedene i ubijene

Na suđenju Saši Savinoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. na području Mostara, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o odvođenju Nade Frenjo i porodice Kajtaz iz stana.

26 Maj 2016

Moguća potjernica za Zlatanom Mijom Jelićem

Zlatan Mijo Jelić nije se pojavio u Sudu BiH, gdje se trebao izjasniti o krivici za zločin protiv čovječnosti počinjen u Mostaru.

17 Maj 2016

Izrešetani leševi u mrtvačnici u Mostaru

U nastavku suđenja za zločine počinjene 1993. u Mostaru, svjedok Državnog tužilaštva govorio je o prisilnom odvođenju civila, čija je izrafalana tijela dan kasnije vidio u mrtvačnici.

11 Maj 2016

Ćurić u ratu kažnjen na sedam dana zatvora

Svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene u Mostaru kazao je da optuženi Enes Ćurić nikada nije izvodio civile iz škole u Potocima.
4 Maj 2016

Svjedok tvrdi da Ćurić nije naredio zatvaranja

Prvi svjedok Odbrane na suđenju za zločin počinjen u Mostar kazao je da optuženi Enes Ćurić nije naredio zatvaranje civila u sabirne centre u Bijelom Polju (općina Mostar).

27 April 2016

Odbrana želi ponovno pozivanje svjedoka Tužilaštva

Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene na području Mostara 1993. godine, održana je statusna konferencija na kojoj su Odbrane iznijele prijedloge za izvođenje dokaza.

27 April 2016

Nasilna smrt od vatrenog oružja

Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru, vještak Tužilaštva konstatovao je da su na tijelima deset nastradalih osoba pronađene povrede koje ukazuju na nasilnu smrt iz vatrenog oružja.

26 April 2016

Majku pronašli mrtvu u Mostaru

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Mostaru 1993. godine, svjedokinja Državnog tužilaštva je izjavila da joj je majka odvedena iz stana i pronađena mrtva.

13 April 2016

Završen dokazni postupak Tužilaštva BiH

Na suđenju petorici optuženih za zločin počinjen nad civilima 1993. godine na području Mostara, Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza, te time završilo svoj dokazni postupak.

6 April 2016

Tužilaštvo BiH uložilo set materijalnih dokaza

Na suđenju petorici optuženih za zločin protiv civila počinjen na području Mostara 1993. godine, Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza o vojnoj i kaznenoj evidenciji optuženih.

6 April 2016

Ranjen u Šantićevoj kao maloljetnik

Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je 13. avgusta 1993. godine kao maloljetnik ranjen na prinudnim radovima u Šantićevoj ulici.

5 April 2016

Privođenje nakon stradanja porodica

Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru 1993. godine, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je optuženi Saša Savinović bio privođen na ispitivanje nakon ubistava bošnjačkih porodica.

4 April 2016

Optužbe protiv Zlatana Mije Jelića ostaju u BiH

Pred Sudom Bosne i Hercegovine uskoro bi trebalo biti održano ročište na kojem bi se Zlatan Mijo Jelić, umirovljeni general-bojnik, trebao izjasniti o krivici za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru. Iako je nedostupan organima gonjenja BiH, Tužilaštvo BiH najvjerovatnije neće ustupiti njegov predmet pravosuđu Hrvatske.