Jezik / Language:
 

Grad: Mostar

7 Septembar 2016

Puljić: Odbrana najavila više od 20 svjedoka

Na statusnoj konferenciji, Odbrana Mileta Puljića, koji je optužen za zločin počinjen u Mostaru, najavila je saslušanje više od 20 svjedoka, te vojnog vještaka koji će iznijeti nalaz i mišljenje o poziciji optuženog.


6 Septembar 2016

Savinović: Smrtovnice odvedenih komšinica

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da je sa balkona gledala kada su 1993. godine osobe u uniformama odveli Nadu Frenjo i članove porodice Kajtaz.

31 August 2016

Ćurić i ostali: Bez pismenog rješenja da je zapovjednik logora

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Enes Ćurić je kazao da su njegove dužnosti u Osnovnoj školi u Potocima (općina Mostar) bile čuvanje, obezbjeđenje smještaja i hrane za civile.

25 August 2016

Zelenika: Veća kazna ili novo suđenje

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH) zatražena je veća kazna za Ivana Zeleniku zbog optužbe da je počinio ratni zločin u Mostaru, dok njegova Odbrana smatra da treba biti oslobođen ili da mu se ponovno sudi.

24 August 2016

Ćurić i ostali: Demirović bio obični vojnik

U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Mostara, prvi svjedoci Odbrane optuženog Ibrahima Demirovića su izjavili da je on u vrijeme akcije u Bijelom Polju bio obični vojnik.

24 August 2016

Puljić: Završen dokazni postupak Optužbe

U nastavku suđenjaMiletu Puljiću, optuženom za zločine počinjene na području Mostara, Državnotužilaštvo je saslušanjem posljednjeg svjedoka o odvođenju zatvorenika naprinudne radove završilo dokazani postupak.

23 August 2016

Savinović: Protjerao ih na drugu stranu Mostara

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedok Tužilaštva je ispričao da mu je optuženi Saša Savinović provalio u stan i, zajedno s još dva naoružana vojnika, protjerao njega i njegovu obitelj na drugu stranu Mostara.

17 August 2016

Puljić: Nastavak ulaganja materijalnih dokaza Tužilaštva

Na suđenju Miletu Puljiću, optuženom za zločine počinjene na području Mostara, Državno tužilaštvo nastavilo je sa ulaganjem materijalnih dokaza, od kojih je 128 nespornih Odbrani ušlo u sudski spis.

16 August 2016

Savinović: Iseljavanje nakon izbijanja sukoba

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara tokom 1993. godine, svjedoci Tužilaštva BiH pričali su o dešavanjima u tom gradu nakon izbijanja sukoba u maju 1993. godine.

13 Juli 2016

Ćurić i ostali: Odvođenje civila na brdo Ćućurak

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločin počinjen na području Mostara, svjedok Odbrane je izjavio da je komandant brigade Ibrahim Demirović naredio da se odvedu civili da odnesu top na brdo Ćućurak.

13 Juli 2016

Puljić: Materijalni dokazi o dešavanjima u Mostaru

U nastavku suđenja bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Miletu Puljiću, optuženom za zločin počinjen u Mostaru, Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza.

12 Juli 2016

Savinović: Protjerivanje civila na lijevu obalu u Mostaru

U nastavku suđenja Saši Savinoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti na području Mostara, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da ga je u junu 1993. Vojna policija Hrvatskog vijeća obrane (HVO) uhapsila i odvela u zatvor Heliodrom.


6 Juli 2016

Bez saznanja o maltretiranju Bošnjaka u Mostaru

Na suđenju Saši Savinoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen 1993. na području Mostara, svjedok Tužilaštva BiH potvrdio je da je sa optuženim bio u Antiterorističkoj grupi (ATG) “Kažnjenička bojna – Benko Penavić”, ali da nije čuo da su pripadnici te jedinice maltretirali Bošnjake u zapadnom dijelu grada.

29 Juni 2016

Civilna policija učestvovala u odvođenju zatvorenika

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, svjedoci Odbrane su kazali da je civilna policija učestvovala u odvođenju zarobljenika iz Bijelog Polja u naselje Vrapčići.

29 Juni 2016

Tužilaštvo uložilo dokaze na suđenju Puljiću

Na suđenju Miletu Puljiću za zločine počinjene u Mostaru, Tužilaštvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza.