Jezik / Language:
 

Grad: Manjača

8 April 2015

Tužilaštvo poziva 245 svjedoka protiv Vrućinića

Suđenje Mirku Vrućiniću, optuženom za zločine počinjene na području Sanskog Mosta i Prijedora, počet će 22. aprila čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, dogovoreno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.

24 Novembar 2014

Manjača – zaboravljeni logor

Na pola puta između Mrkonjić Grada i Ključa odvaja se cesta koja vodi do planine Manjače. Oko seoskih kuća, okruženih livadama i brežuljcima, tek poneko krdo krava ili konja je na ispaši.

6 Decembar 2013

Ispitivanje u Manjači, svjedoci lažu

Unakrsno ispitujući svjedoka Odbrane Milu Dobrijevića, tužioci su na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, dokazivali da je 1992. godine, kao policijski inspektor, bio umiješan u zlostavljenje Muslimana u pritvorima u Sanskom Mostu i u logoru Manjača.

29 Novembar 2013

Zločine činila paravojska i kriminalne grupe

Na suđenju Radovanu Karadžiću, Željko Mejakić je izjavio da su zločine u logoru Omarska kod Prijedora u ljeto 1992. počinili pripadnici “paravojnih i kriminalnih grupa”, ali da su to bili “pojedinačni” slučajevi koji nisu bili planirani.

26 Novembar 2013

Krizni štab bez instrukcija s vrha

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić je iskazima trojice svjedoka Odbrane nastojao da opovrgne postojanje plana za nasilni progon Muslimana i Hrvata iz Bosanske krajine, za koji je optužen.

22 Novembar 2013

Prijedorski logori pod stražom policije

Unakrsno ispitujući vojnog vještaka, Odbrana Ratka Mladića je nastojala da negira odgovornost optuženog za zločine počinjene u logorima u okolini Prijedora, u kojima su u proljeće i ljeto 1992. godine bile zatvorene hiljade Bošnjaka.

14 Novembar 2013

Politički vrh RS-a “nije zagovarao progon”

Bivši član rukovodstva Srpske demokratske stranke (SDS) Vojislav Kuprešanin posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da se u vrhu te partije i skupštini Republike Srpske (RS) “nikad nije zagovaralo iseljavanje i protjerivanje” Bošnjaka i Hrvata.

27 Septembar 2013

Podignuta optužnica za zločine u Ključu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Drage Samardžije, bivšeg komandanta 17. lake pješadijske brigade iz Ključa, koji se tereti za zločine počinjene na području Ključa 1992. godine.

26 April 2013

Svjedok čuo da je optuženi počinio ubistva

Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je poslije rata čuo da je civile u kući Hilme Hegića u naselju Muhići (općina Sanski Most) ubio optuženi Predrag Prošić zvani Pedo.

12 Oktobar 2012

Prošić: Odvođenje sina

U nastavku suđenja Predragu Prošiću za zločine počinjene u Sanskom Mostu 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je optuženi bio među grupom vojnika koji su njega i njegovu porodicu izveli iz kuće.
25 Septembar 2012

Mladić: Gušenja u kamionu

Bivši obavještajno-bezbjednosni oficir Vojske Republike Srpske (VRS) potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid počinjen u BiH, da su se 24 Bošnjaka u julu 1992. ugušila u kamionima koji su stotine zarobljenika transportovali iz Sanskog Mosta u logor Manjača.
2 Oktobar 2011

Karadžić: Komandir koji je preživio Manjaču

Otpuštanje s posla, nezakonito zatočenje i progon Bošnjaka iz Ključa u ljeto 1992. godine, opisao je svjedok Optužbe Atif Džafić na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu.
25 Oktobar 2010

Adamović i Lukić: Pakleni logori i brutalna ubistva

Nakon više od dvije godine izvođenja dokaza na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za zločine u Ključu, Tužilaštvo BiH je okončalo dokazni postupak.
3 August 2010

"Manipulacija" mjestima sjećanja

Zbog nepostojanja državnog zakona, spomenici žrtvama proteklog rata u BiH podižu se na raznim mjestima, ovisno o volji vladajuće političke strukture, i vrlo često nose poruke mržnje koje podižu tenzije u društvu.
21 April 2010

Kondić i ostali: Pokolj u Biljanima

Asim Vučkić, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Ključu, ispričao je kako je u julu 1992. godine sakupljao tijela ubijenih komšija u selu Biljani, te potom napustio svoj dom jer “tu se više nije moglo živjeti”.