Jezik / Language:
 

Grad: Kravica

9 Februar 2012

Karadžić: Ubistva nisu bila glasine

Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, bivši predsjednik gradske vlade u Bratuncu Srbislav Davidović ustvrdio je da je za masovno ubistvo Bošnjaka u selu Kravica počinjeno 13. jula 1995. saznao sutradan i da su mu istog dana dvojica srpskih oficira zatražila utovarivače.
26 Januar 2012

Jević i ostali: Tijela pored hangara

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Franc Kos svjedočio je o tome kako je 13. jula 1995. godine bio u Kravici (opština Bratunac), gdje je vidio tijela muškaraca u i oko skladišta.
26 Januar 2012

Ivanović: Čekanje američke dozvole

Na statusnoj konferenciji održanoj na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pojasnilo kako se još uvijek čeka dozvola iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za svjedočenje Richarda Butlera.
26 Januar 2012

Karadžić: Film iz Srebrenice

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, Haško tužilaštvo prikazalo je snimak iz jula 1995. godine, na kojem se vidi nekoliko desetina tijela mrtvih Bošnjaka ispred skladišta u selu Kravica kod Srebrenice i čuju rafali iz automatskog oružja, dok oko leševa stoje srpski vojnici.
25 Januar 2012

Kuvelja: Uskoro dokazni postupak Odbrane

Odbrana Božidara Kuvelje, optuženog za genocid u Srebrenici, na statusnoj konferenciji u Sudu BiH najavila je saslušanje četiri svjedoka i optuženog, te uvođenje 56 materijalnih dokaza. Dokazni postupak Odbrane trebao bi započeti u februaru.
24 Januar 2012

Nešković i Ilić: Haške zaštitne mjere

Suđenje Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločine u Srebrenici, odgođeno je zbog utvrđivanja mjera zaštite koje je svjedok što je trebao svjedočiti na ovom suđenju imao u Haagu.
19 Januar 2012

Jević i ostali: Katastrofalne stvari u Kravici

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Ljubodrag Gajić govorio je o strijeljanjima zarobljenih Bošnjaka u Kravici u julu 1995. godine, o čemu je čuo dok je, kao pripadnik policijskog Centra za obuku s Jahorine, bio na obezbjeđenju puta.
17 Januar 2012

Kuvelja: Odgođeno suđenje

Sudsko vijeće Državnog suda odgodilo je suđenje Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, uz obrazloženje da se zaštićenom svjedoku Tužilaštva BiH, koji je trebao biti ispitan, mora dodijeliti pravni savjetnik.
11 Januar 2012

Kuvelja: Preko hiljadu identificiranih iz Kravice

U nastavku suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, vještak sudske medicine Vedo Tuco govorio je o grobnicama na tom području dovodeći ih u vezu sa ubistvima počinjenim u Kravici.
22 Decembar 2011

Vuković i Tomić: Zatražen dugotrajni zatvor

Iznoseći završnu riječ na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH zatražilo je da se optuženi osude na kaznu dugotrajnog zatvora, dok Odbrana prvooptuženog smatra da njihov branjenik treba biti oslobođen.
16 Decembar 2011

Jević i ostali: Uvršteni iskazi iz istrage

Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, u dokaze su uvrštene izjave koje su trojica optuženih dala u istrazi i u kojima su naveli da su u julu 1995. godine bili angažovani u Potočarima za vrijeme evakuacije stanovništva, a da nisu znali za likvidacije u Kravici.
15 Decembar 2011

Ivanović: Odbrani dostavljeni posljednji dokazi

Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH dostavilo je Odbrani posljednje materijalne dokaze, a prije izlaganja završnih riječi preostalo je saslušanje Richarda Butlera, bivšeg haškog istražitelja.
14 Decembar 2011

Kuvelja: Strijeljanje nakon poziva

Na suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u julu 1995. godine vidio optuženog Božidara Kuvelju ispred skladišta Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac) kako hoda pored ubijenih ljudi.
9 Decembar 2011

Sljedeće sedmice: Početak suđenja za zločine u Čapljini i Stocu

Pred Državnim sudom naredne sedmice počet će suđenje dvojici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su optuženi za zločine protiv civilnog stanovništva u Čapljini i Stocu.
1 Decembar 2011

Vuković i Tomić: Svjedočenje bez prisustva javnosti

Na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane Franc Kos svoj iskaz je dao na sjednici bez prisustva javnosti.