Jezik / Language:
 

Grad: Kozluk

6 April 2016

Pobjegao iz Roćevića da ne bi učestvovao u strijeljanju

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, svjedok Državnog tužilaštva potvrdio je da je pobjegao iz sela Roćevići (općina Zvornik), jer nije želio učestvovati u strijeljanju.

24 Februar 2016

Aćimović – heroj ili zločinac

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužiteljstva i Obrane pred Sudom BiH počelo je suđenje Srećku Aćimoviću, optuženom za genocid zbog pomaganja u strijeljanju 1.040 Bošnjaka zatočenih nakon pada Srebrenice.
10 Decembar 2015

Pronalazak novih posmrtnih ostataka u Kozluku

Državno tužilaštvo je potvrdilo da su u masovnoj grobnici na deponiji kod Kozluka (općina Zvornik) pronađeni obrisi još najmanje 15 posmrtnih ostataka, čime je ukupan broj povećan na 30.

9 Decembar 2015

U Kozluku pronađeno 15 posmrtnih ostataka

U masovnoj grobnici na deponiji kod Kozluka (općina Zvornik) pronađeno je 15 posmrtnih ostataka, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

2 Decembar 2015

Određen pritvor Srećku Aćimoviću

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Srećku Aćimoviću, koji je uhapšen prije tri dana zbog sumnje da je učestvovao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

15 Juli 2013

Dokazi iz 21 masovne grobnice

Ekspert za forenzičku arheologiju Richard Wright posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da tokom ekshumacija 21 masovne grobnice povezane sa padom Srebrenice nije pronašaoništa što bi ukazivalo da su u njima pokopane osobe koje su poginule u borbi.

10 Juli 2013

U grobnicama nisu poginuli borci

Na suđenju Ratku Mladiću, nekadašnji istražitelj Haškog tužilaštva Dean Manning odbacio je mogućnost da su u masovnim grobnicama povezanim s padom Srebrenice u julu 1995. bile pokopane osobe ubijene u borbama.

24 Juni 2013

Odbijanje naredbi za strijeljanje Srebreničana

Na suđenju Ratku Mladiću, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Srećko Aćimović posvjedočio je da je u julu 1995. dva puta odbio naređenje za strijeljanje zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice koji su bili zatvoreni u školi u zvorničkom selu Ročevići.

13 Juni 2013

Pogubljenja u Orahovcu i Kozluku

Zaštićeni svjedok Tužilaštva RM-269 posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1995. bio u dvjema školama u selima kod Zvornika iz kojih je stotine zarobljenih Muslimana iz Srebrenice odvedeno na strijeljanje.

10 Maj 2013

Lažna obećanja u Potočarima

Protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića pred Međunarodnim sudom u Haagu svjedočio je Mile Janjić i potvrdio da su, poslije pada Srebrenice 11. jula 1995. godine, srpske snage u Potočarima odvojile stotine muslimanskih muškaraca od njihovih porodica.

12 April 2013

Sakrivanje tijela

Bivši glavni istražitelj Haškog tužilaštva, Jean-Rene Ruez, opisao je na suđenju Ratku Mladiću kako je otkriveno više lokacija na kojima su, prema optužnici i ranijim presudama Haškog tribunala, srpske snage u julu 1995. godine strijeljale hiljade zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice.

6 Juli 2012

Srebrenica - Zvornička brigada: Sve razoreno i opća nesreća

Za ubistva više od 2.500 muškaraca i dječaka s područja Srebrenice počinjena u julu 1995. godine, osuđeno je sedam pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na ukupno 139 godina zatvora.
6 Juli 2012

Srebrenica: Najodgovorniji komandni kadar

Genocid u Srebrenici je planiran s najvišeg vrha komande Vojske Republike Srpske (VRS), a najodgovorniji su članovi Glavnog štaba i komande Drinskog korpusa, utvrđeno je u presudama Haškog tribunala.
29 Mart 2012

Karadžić: Egzekucije u Kravici

U nastavku suđenja pred Haškim tribunalom, Radovan Karadžić ustvrdio je da je broj Bošnjaka koje su snage bosanskih Srba 13. jula 1995. godine ubile u selu Kravica “uvećan za deset puta”, sugerišući da je moglo biti najviše 150 žrtava, a ne 1.000, kako piše u optužnici.
9 Decembar 2011

Karadžić: Pokušaj sakrivanja tijela

Suđenje Radovanu Karadžiću u Haagu nastavljeno je iskazom sudskog patologa Christophera Lawrencea o obdukcijama tijela žrtava iz Srebrenice ekshumiranih iz osam masovnih grobnica u okolini Zvornika 1998. godine.